Tři ze sedmi nově zvolených zastupitelů – Pavel Pernica, Aleš Ptáček a Miroslav Stařík – v sobotu na ustavujícím zasedání rezignovali na zastupitelský mandát. Všichni tři se o přízeň voličů ucházeli sami za sebe jako nezávislí kandidáti, tudíž je v zastupitelstvu nemá kdo nahradit.

Slib složili pouze čtyři zastupitelé zvolení za Sdružení nezávislých kandidátů Monika Tlustošová, Stanislava Vaňková, Václav Němec a Roman Tlustoš.

Jelikož tím počet členů obecního zastupitelstva klesl pod sedm, což je nejnižší možná hranice stanovená zákonem, čekají Borušov příští rok nové volby.

Obec by měl podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky do opakovaných voleb vést dosavadní starosta Josef Kroupa.

Zatímco Borušov až do nových voleb povede dosavadní starosta, Vísku u Jevíčka řídí pověřený správce ministerstva vnitra. V tom je povolební situace odlišná. „Čtyři členové zastupitelstva slib složili a tři ne. Zastupitelstvo sice máme, ale není usnášeníschopné. Ve funkci setrvávám do zvolení nového zastupitelstva,“ sdělil současný starosta Josef Kroupa.
Potvrzuje to i mluvčí ministerstva. „Na to, aby byl jmenován pověřený správce, to určitě není. To by museli na mandát rezignovat všichni zastupitelé,“ upřesnil Ondřej Krátoška.

Důvodem, proč se tři nově zvolení zastupitelé rozhodli složit mandát, jsou výsledky voleb. Považují je za nespravedlivé. Pro sdružení nezávislých kandidátů totiž platí jiný přepočet hlasů než pro nezávislé kandidáty.

Jednotlivci versus sdružení

V Borušově proti sobě letos poprvé stály dva bloky: devět nezávislých kandidátů a Sdružení nezávislých kandidátů, za které usilovalo o hlasy voličů sedm kandidátů. „Byli jsme nespokojení, že si proti nám udělali volební stranu. To v Borušově nikdy nebylo,“ vysvětlil Aleš Ptáček s tím, že první na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů získal jen pětapadesát hlasů, což byl výsledek posledního z nezávislých kandidátů, který se do zastupitelstva vůbec nedostal.

Stejně svoje rozhodnutí vysvětlil i Miroslav Stařík, který rovněž na mandát rezignoval. „Nelíbilo se mi, že se do zastupitelstva dostali lidé, kteří měli méně hlasů než ti, co kandidovali sami za sebe. Sdružení si založili až poslední den, kdy se podávaly kandidátky. Podle zákona je to v pořádku, ale vůči těm, kteří získali víc hlasů, je to nefér. Nikdy to takhle v obci nebylo, vždycky šel každý sám za sebe. Většině lidí v obci se to nelíbilo,“ řekl Miroslav Stařík.

Nespokojení zastupitelé vidí řešení v tom, že v doplňovacích volbách budou kandidovat rovněž za sdružení nezávislých kandidátů. „Uděláme si sdružení, nedá se nic dělat. Nic jiného nám nezbude, když už se to takhle nastavilo,“ doplnil Miroslav Stařík, kterému přitakal i Aleš Ptáček.

V Borušově přišlo k volbám 121 oprávněných voličů. Pavel Pernica, který byl v uplynulém období místostarostou, dostal o dvacet hlasů víc než jednička kandidátky sdružení Monika Tlustošová. Aleš Ptáček a Miroslav Stařík získali 66 a 65 hlasů. Těsně unikl zastupitelský mandát Lence Šedé, pro kterou hlasovalo také 65 voličů. Přes 55 hlasů získali další dva nezávislí kandidáti, do zastupitelstva se ale nedostali.

Oslavy 100 let republiky ve Svitavách.
K výročí získaly Svitavy dva nové památníky