Zapražená polévka není nic jiného než vývar zahuštěný jíškou (zápražkou), nebo raději jen nasucho restovanou moukou (tuk). Do něj přidáme vše, co nám chutná a alespoň malinko pasuje dohromady.
Suroviny:
– 1,5 l vývar
– 3 PL mouka
– zelenina
– maso
– vejce
– pažitka
– vellenka
– sůl a pepř
Postup:
Povšimněte si, že jsem nenapsal jaký vývar. To proto, že já například použil kuřecí, a přesto je ve výsledku polévka hovězí jako poleno. Proč?
Tedy vývar přivedeme k varu a mezitím si na suché horké pánvi orestujeme do zlatava hladkou mouku. Včas odstavíme a necháme 5 minut chladnout. Poté vsypeme do zavařovací sklenice se dvěma deckami studené vody, uzavřeme a zašejkujeme si. Hotová jíška za pár minut. Toto vlijeme do vroucího vývaru a na mírném plamínku provařujeme deset minut. Pak přidáme podle chuti upravenou zeleninu. Z mrazáku alespoň spařenou, čerstvou nebo restovanou. Jak, kdo chce. Dalších několik minut podle tuhosti vaříme a vmícháme vajíčko.
Víte, jak správně dostat vejce do polévky? To myslím vážně. Polévkou jen mírně vroucí zamícháte jedním směrem a vytvoříme vír. Vlijeme jen lehce rozmíchané vejce a pokračujeme stejným směrem. Pak zastavíme míchání do protisměru a necháme chvíli jen zlehka probublávat. Odborník by řekl, že je žádoucí aby vejce nebylo rozmícháno rovnoměrně a občas byly vidět i cítit v ústech kousky jak bílku, tak žloutku.
Přidáme pokrájené maso z polévky. A tady je ten začátek zpět. Věřte že v tomto množství dodá 150 až 200 gramů masa takovou sílu v chuti, že dík této a zahuštění a zelenině ani nepoznáte, že vývar byl kuřecí, nebo vepřový. Tedy ten ale nesmí být příliš kolagenový (kůže a nožky). Spíše jen ze žeber.
Mnoho slov pro nic zdálo by se. No ale věděli jste to s těmi vajíčky například? A hlavně, je to snadné. Já myslím, že moc. Je to chutné? Já se po ní můžu utlouct.
(ron)