Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo: 

Záhorácký závitek z krkovice a šťouchané brambory

Pouze tři chutě charakterizují tento snadno připravitelný a skvělý pokrm. Vepřové maso lehce sádelnaté, kysané zelí a restovaná cibulka. Co je ale nejlepší, všechny pěkně prolnuté v jednu příjemně českou. No a šťouchané brambory to celé jen podtrhnou.

Pravda, původně je v receptuře použit a zamýšlen bůček. Protože to ale s tím sádlem nechci přehánět, považuji použití krkovičky za ideální a dík její konzistenci po upečení prostojednoduše skvělou volbu.

Z čeho tři porce

3x150g plátek krkovice bez kosti

150g kysané zelí

200g cibule

400g brambory

1čl mouka hl.

1PL sádlo

1PL máslo

Jak vidíte, nic moc a co s tím?

Nejdříve si připravíme zelí:

Na sádle orestujeme pokrájenou polovinu cibule dozlatava, přidáme překrájené zelí, sůl, kmín a promícháme. Chvíli necháme pod poklicí dusit ve vlastní šťávě a odstavíme.

Dále maso:

Plátky krkovice bez kosti naklepeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Ideálně večer předem aby se trochu proležely. Poklademe dávkami zelí a stočíme závitky, jež pro jistotu spíchneme párátkem, nebo převážeme motouzem. Naskládáme do pekáčku na vrstvu z druhé poloviny cibule a ještě kousek sádla. Pečeme lehce podlité vodou pomalu doměkka pod poklicí při 180°C.

Nakonec brambory a šťáva:

Oloupané brambory zalijeme horkou vodou a se solí necháme uvařit doměkka. Maso odložíme už jen tak nasucho v teplé vypnuté troubě a výpek na plotně přivedeme k varu, vyrestujeme na tuk (můžeme trochu odebrat) a zaprášíme jen lžičkou mouky. Zalijeme vodou nebo vývarem a provaříme.

Pasírování je osobní volba a klidně to celé, stejně jako já tentokrát můžeme vynechat. Výpek s cibulí je totiž skvělý sám o sobě. Zcezené brambory pouze rozšťoucháme s máslem. To ostatní obstará maso a hlavně parádní vepřovo-cibulovo-zelná šťávička. A ta je, věřte mi, opravdu parádní.

Čtenářům Svitavského deníku přeji dobrou, tradičně českou chuť!