„Díky hlasům příznivců a zákazníků jsme se umístili v rámci Pardubického kraje na první příčce. V republice jsme skončili pátí,“ sdělila Blanka Brýdlová, vedoucí informačního centra v Litomyšli. Na druhém místě bylo Hlinsko a třetí skončily Svitavy.

První místo v anketě je jedna věc, ale návštěvnost druhá. V Litomyšli už teď ví, že provozovnu na náměstí a v pivovaru letos navštívilo více než sto tisíc lidí. „Nejpernější den jsme zažili 7. července. Obsloužili jsme 688 lidí,“ řekla Blanka Brýdlová. V Litomyšli se tak za posledních šest let počet návštěvníků centra zdvojnásobil.

Dle dokumentu „Strategie cestovního ruchu Pardubického kraje 2016-2020“ jsou v porovnání s celorepublikových průměrem infocentra našeho kraje navštěvována a využívána jako hlavní zdroj informací výrazně více. Na podporu „íček“ tak putují nemalé finanční prostředky.

„Naše informační centrum získalo sto čtyřicet tisíc korun dotaci na svoji činnost. Je vidět, že podpora cestovního ruchu má smysl,“ neskrývá radost starosta Svitav David Šimek. Obdobnou částku pro srovnání získalo informační centrum v Pardubicích. V Litomyšli dostali o třináct tisíc méně.

POBOČKA V MUZEU
Svitavy v letošním roce rozšířily působnost informačního centra na náměstí i do budovy muzea, kam ročně míří tisíce návštěvníků. „Došlo k modernizaci recepce na součást informačního systému Svitav,“ sdělila Blanka Čuhelová, ředitelka svitavského muzea. Prostory byly vybaveny informační technikou, ale také uzamykatelnými schránkami nebo šatnou pro turisty.

Samozřejmostí jsou vitríny pro prezentaci Svitav i okolí. „V nově upravené místnosti získají návštěvníci informace nejen o dění v Pardubickém kraji ve formě letáků a propagačních materiálů, ale získají zde samozřejmě i praktické informace,“ dodala Blanka Čuhelová.