Několik desítek lidí zavítalo v sobotu ve tři hodiny odpoledne do areálu atletického stadionu. Právě zde totiž devítka umělců po šestidenní dřině předala své výtvory městu. Slavnostně tak zakončili letošní ročník Řezbářského memoriálu Aloise Petruse, jehož tématem byly lavičky.

Umělci popustili uzdu fantazii a lidé se mají na co těšit. Sednout si budou moci například na obří kost i kolíček. Proč právě tento tvar? „Vzpomněl jsem si, že Svitavy byly městem textilu, moravským Liverpoolem. Takže co jiného dělat než kolíček na prádlo, na které by to šlo všechno pověsit," vysvětlil řezbář František Moravec, autor lavičky 
s názvem Kolíček na velké prádlo.
Originální dílo vytvořil také Michal Hanula z Ružomberoku. Nezůstal pouze u lavičky, vyrobil k ní totiž i dvě křesla. „Nechal jsem se inspirovat materiálem, žádný přesný plán jsem neměl. Lavička má název Zlatý řez a křesílka Zlatý pařez," představil na vernisáži svou kolekci.

Na tyto i další lavičky se už lidé budou moci brzy posadit.

„Místa jsme vybrali s Blankou Čuhelovou, už v pondělí začne jejich instalace v Parku patriotů. Mým favoritem je lavička s tučňáky," řekl starosta Svitav David Šimek. Ředitelku svitavského muzea Blanku Čuhelovou zaujala všechna díla stejně. „Na memoriálu se mi nejvíc líbí, že každá z devíti laviček je naprosto jiná. Vybrat jednu nejlepší nejde. Všechny jsou skvělé," sdělila.

Co budou řezbáři vytvářet v roce 2016? „Už máme v hlavě nástřely témat na příští ročník, nicméně chceme počkat a poradit se. V průběhu října chceme udělat kulatý stůl s veřejností. Máme totiž v plánu více akcí a navíc budeme slavit výročí," řekl starosta Svitav David Šimek. Příští rok si totiž připomenou 760 let od první písemné zmínky. Čím toto jubileum oslaví řezbáři, se dozvíme již brzy.