„Kamera monitoruje nejen vnitroblok mezi panelovými domy v ulici Svitavská a Větrná s víceúčelovým hřištěm, ale také široké okolí této lokality, tedy část ulic Svitavská a Hraniční, a také některá vzdálenější místa s možnostmi bezpečnostního rizika," informoval svitavský koordinátor prevence kriminality Erich Stündl. Záběry se zobrazují na služebně městské policie. „Pro zobrazování byla zvolená velkoplošná obrazovka, která poskytuje obsluze přehled nejen z jednoho kamerového bodu. Na monitoru lze současně zobrazit několik vybraných kamer," upřesnil koordinátor kriminality. Monitorování je pod dohledem stálé služby městské policie. V případě potřeby je možné obraz předávat také státní policii. V minulosti nemohla být kamera v Lánech umístěná, protože podmínkou byla přímá viditelnost. Podle Ericha Stündla tento problém je nyní vyřešený instalací datového přenosu přes internet. Kamera přenáší obraz prostřednictvím vyhrazeného datového spoje.

„Ani nevím, kde kamera je, ale proč ne. Ulice budou bezpečnější. Asi pomůže i policii s objasněním některých nekalostí," poznamenala Jarmila Kolářová. Žena věděla pouze o kamerách v centru. Instalace na sídlišti ji překvapila.

Nová kamera s digitální technologií neslouží jen k odhalování protiprávního jednání. „Kamera má částečně i význam preventivní a situační. Je však nezbytné připomenout, že některé problémy, které občané v dané lokalitě policejním orgánům oznamují, mohou spočívat spíše v oblasti výchovného působení na děti," uvedl koordinátor kriminality Erich Stündl. Případné pozitivní ovlivňování chování dětí na hřišti je podle něho především v rukou rodičů, případně jiných zákonných zástupců, kteří jsou ze zákona povinní na děti dohlížet. Další možností regulace chování na hřišti je terénní sociální práce, kterou v lokalitě příležitostně vykonávají pracovnice odboru sociálních věcí.

Komise pro prevenci kriminality rady města věří, že technická i organizační opatření v Lánech přispějí k celkovému zlepšení situace. „Ta je daná vysokou koncentrací osob a občas také různými generačními zájmy. Součástí efektivity práce policejních orgánů je úzká spolupráce s občany při oznamování a odhalování přestupků, činů jinak trestných u dětí do patnácti let, provinění u mladistvých nebo trestných činů u dospělých osob," dodal Erich Stündl.

Pořízení moderního digitálního zařízení stálo město dvě stě dvacet tisíc korun.