Už v pátek popadli odpadkové pytle a rukavice dobrovolní hasiči z Žichlínku na Lanškrounsku. Ti chodí sbírat odpadky každoročně už dlouhá léta. S pravidelným úklidem začali dokonce ještě dříve, než vznikla celorepubliková výzva Ukliďme Česko. „Už od dětství nás k péči o své okolí a přírodu vedli v kroužku mladých hasičů naši předchůdci. Teď to zase předáváme my těm mladším," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů Ladislav Pospíšil.

Na Velký pátek se otevřely kaple křížové cesty.
OBRAZEM: Na Velký pátek se otevřely kaple křížové cesty vedoucí na Andrlův chlum

Ten zároveň vysvětlil, že v obci neuklízí jen hasiči, ale také další složky jako třeba Myslivecký spolek nebo místní ochotníci.

„Jsem si jistý, že nikdo z účastníků sběru odpadků už nevyhodí nic mimo určené nádoby,“ dodal Pospíšil. Takových občanů je však zřejmě jen hrstka. O tom, že ne všichni jsou zvyklí pravidelně uklízet a třídit svědčí skutečnost, že místní hasiči v pátek nasbírali 11 velkých pytlů odpadu. Společně s tím žichlínští hasiči z místa úklidu odváželi také pneumatiky, koberec, výfuk či komín. Během víkendu se sbíralo také v obci Zámrsk u Vysokého Mýta.