Plachetkova „Smetanka"

Sedmapadesátý ročník nejúspěšnějšího festivalu vážné hudby měl být tím nejlepším, co organizátoři za poslední léta nabídli. Budiž. Na pódium přilákali světoznámého pěvce Adama Plachetku, jehož věhlas sahá minimálně od Prahy až po milánskou operu. Smetanka si tentokrát dovolila i luxus, expandovala i do Nových Hradů, na což přilákala i uznávanou herečku Hanu Maciuchovou, jejíž podmanivý hlas ozdobil předčítání. Ba co víc. Velké finále okořenil přímý přenos.

Neplatné exekuce do schránek

Start roku, jak se patří. Lidé v Litomyšli po prvním lednu našli ve své poště místo přátelského PFka výzvu k exekuci za nesplacené poplatky. Než přišli na to, že sousedé mají podobný „liebesbrief" také ve schránce, na policii se hemžily zmatené telefonáty. Podobným způsobem vystrašil stejný výtečník i Svitavany. Muži zákona si na člověka, co chtěl touto cestou zbohatnout náležitě posvítila, nezapíral příliš dlouho. Teď bude muset svůj dluh společnosti splatit zase on.

Pumelice ze strojíren

Na deváté zářijové ráno nezapomenou Poličané. Než stačili roztáhnout žaluzie a promnout si oči, oblohu lemovala obří záře kdesi v dáli směrem od Poličských strojíren. Došlo tu k zahoření bezdýmného prachu v jednom ze skladů. Dva muži, kteří v té chvíli byli v budově, měli pár vteřin na útěk za ochranný val, střecha potom vylétla až padesát metrů do výšky a šéf podniku Jaroslav Trávníček pak mohl počítat milionové škody. Ztráty na životech naštěstí nebyly žádné.

Paskvil, nebo moderna?

Opravy výkladní skříně Litomyšle za miliony korun, 
o které teď část obyvatelstva nestojí. Nová podoba Zámeckého návrší rozdělila společnost. Jedni jsou naštvaní, že letité stromy musely ustoupit novinkám, další se pozastavují nad vzhledem laviček. Na setkání architektů tuhle ideu také „slízl" hlavní návrhář téhle moderny, jíž ovšem drtivá většina lidí považuje za nevítaný paskvil, který by slušelo nahradit.

Zahradní architekt v Litomyšli

Vítejte, pane Sendlere. Zdeněk Sendler bude v našich končinách tak trochu za exota. Už proto, že je jediným oficiálním městským zahradním architektem v regionu. S velkou pompou ho Radomil Kašpar s Michalem Kortyšem uvedli do funkce a nejspíš mu vyplatí i královské peníze za to, že z města udělá nejen zelenou oázu a výstavní klenot východních Čech, ale také floristický skvost atraktivní pro turisty. Jen aby se tenhle kšeft městu opáčil…

70 let od velkého vítězství

Rok 2015 patřil vzpomínání na události, které na přelomu 30. a 40. let zahýbaly světem a obrátily vnímání a vidění světa v Evropě. S veterány se po celém okrese vzpomínalo na tehdejší události i na to, jak cenné je mít svobodu, které si nejspíš pořád nevážíme. Alespoň skupinka několika svitavských výtržníků význam tohoto slova nechápe. Bezskrupulózně se v roce velkých oslav pustila do památníku zachránce stovek Židů Oskara Schindlera, který zohavila i hákovými kříži.

Vitka v nesnázích

Tuny barelů s nepopsanými kapalinami, kupa harampádí, škodlivé materiály a životunebezpečné chemikálie. I ministr životního prostředí Richard Brabec se při návštěvě bývalé textilky Vitka v Brněnci zhrozil. Slíbil společně s hejtmanem bleskurychlé řešení případu a zabránění ekologické katastrofě. To druhé se snaží oba zasvěcení muži odvrátit, první část výroku spíš dlouho vypadala jako hodně dobrý volební slib. Úředníci celé měsíce vyřizovali potřebnou administrativu k udělení peněz na zásah v areálu, dlouho však nebylo jasné, odkud se vůbec celá záležitost bude financovat. Happyendu se místní přece jen nejspíš dočkají. Starosta Brněnce Kašpar se nástupu úklidové čety dočkal až v prosinci. Druhá fáze má následovat, jen zatím nejsou peníze a celá akce se má protáhnout na několik let. Vskutku bleskurychlé řešení případu, že pane ministře…

Nová stanice záchranky

Záchranáři v Poličce si mohou lebedit. Kraj jim ve městě nechal za miliony postavit a vybavit zcela novou výjezdovou základnu. Zachránci našich životů po novém zázemí dlouho toužili, jen se „papaláši" dlouhá léta soustavně zaklínali poměrně pohodlnou frází, že nejsou peníze. Zhruba rok před krajskými volbami však stanoviště stojí, má dvě garáže i poměrně luxusní a komfortní vzhled. Že by to byla jen náhoda?

Lékařská krize

Základnu v Poličce sice mají, ale to už se nedá říci o kvalitním a dostupném personálu. Působí to jako kudla do zad a lidé v Poličce a Moravské Třebové si budou muset zvykat. V jejich městech totiž v dohledné době nebude na záchrance kvalifikovaný lékař. Snad jen politici i vedení záchranky zkouší prostou člověčí trpělivost. Namíchli však i jinak velké pohodáře, starostu Poličky Jaroslava Martinů i jeho protějšek Miloše Izáka z Moravské Třebové. Oba jasně deklarovali, že se současnému stavu vzepřou a budou se bránit. Izák prohlásil, že si doktora klidně opatří sami. Nic jiného snad oběma městům nezbude, zatímco Litomyšlané a Svitavané si budou lebedit, že jich se ztráta výjezdního doktora v případě infarktu týkat nebude. Ale kdo dokáže rychle zachránit pacienty v obou dalších lokalitách? Patrně komiksový Doktor Who.

Otevření hotelu Slavia

Světla oblíbeného podniku na třináct let zhasnula, objekt mezitím zel prázdnotou a chátral. Všechno to změnil až záměr Pardubického pivovaru, který se rozhodl někdejší místo pro častá setkávání Svitavanů oživit a pozvednout k jeho někdejší slávě. Tam, kde se dřív hrálo, zpívalo, někdy i tančilo a pro dámy za dřívějších let i chodívalo na dobré zákusky k odpolednímu kafíčku, je zase živo. Jen aby to nedopadlo s podobně slavným domem Na Střelnici, o něhož ani po rekonstrukci zatím nikdo nestojí.

Zeman ve Svitavách

Naposledy se tu zjevil ještě jako premiér sociálně-demokratické vlády na přelomu tisíciletí. Svou přítomností oblažil Svitavany znovu až letos během svého putování po krajích. Vlasy už má pořádně prošedivělé, ale jeho výraz je stejný i bonmoty má stále peprné tak, jako když byl na vrcholu politických sil. Bohužel, současnému prezidentovi zůstala i jeho arogance vůči oponentům i ješitnost, jež je mu vlastní. Ve městě podiskutoval s občany o situaci na trhu práce, rozvíjející se ekonomice regionu, lékařské péči a stranou nezůstalo ani téma uprchlické krize. A červené trenky? Na jejich pohotové tasení v občanských řadách už si vlastně za dobu v prezidentském křesle zvykl. Co na tom. Svitavy mu co podpory voličů prostě patří a jsou i jeho základnou. Velikášsky působilo snad jen to, že se za ním při otevření hotelu Slavia nedostali ani jeho obdivovatelé z lidu, ani novináři.

Výročí v Poličce

750 let slavíte jen jednou za život. Přesně před tolika lety byl sepsaný zakládací dekret Poličky a lidé si velké výročí připomínali na řadě akcí od přednášek až po bojové ukázky v parku. Ačkoliv se „narozeniny" města připravovaly zhruba více než rok, poměrně zarážel fakt, že se do něj město více nevložilo, ale spoléhalo se především na nápady místních organizací i kulturních spolků. Město dlouho ani nepůsobilo dojmem, že je v roce takového významu. Konec konců, první větší akce se uskutečnily až na jaře. Teprve potom spásu a záchranu přinesla menší kampaň, vlajky i bannery odkazující na oslavy. Přesto šlo o důstojnou „párty" na počest založení královského věnného města. Za dalších 750 let se na tyto porodní bolesti nikdo ptát nebude.

Zadržený trenér

Tenhle případ je skutečná detektivka. Pro dnes již bývalého zástupce ředitele Masarykovy základní školy si přišli policisté v kuklách, jako by šli najisto na recidivistu, jenž vykrádá banky. Ba ne. Muž, který pomáhal vychovávat i atletické talenty v Poličce, byl obviněný z trestného činu ze sexuálním podtextem, policie však dodnes blíže neobjasnila, oč se přesně jedná a kolik obětí svého počínání měl muž na svědomí a zda řádil ve škole či ve sportovním prostředí. Muži zákona na něj uvalili vazbu, teď už je muž vyšetřovaný na svobodě. Kauci na jeho propuštění podle všeho zaplatila rodina.

Pechancovi neobnovili proces

Vlastimil Pechanec. Nejznámější propuštěný vězeň. Před lety dostal sedmnáctiletý trest za to, že měl údajně smrtelně pobodat Roma Otu Absolona před diskotékou. Nakonec si odseděl třináct roků a vloni byl podmíněně propuštěný na svobodu. Nikdy se netajil tím, že chce bojovat za očištění svého jména, do čehož se hned s právníkem Robertem Cholenským pustili. Nejprve navrhovali přezkoumání nože, s nímž měl Pechanec vraždit. Podle Pechancova obhájce mělo jít o nůž, na němž jsou majoritní vzorky DNA patřící majiteli bodné zbraně, avšak nejsou Pechance. Následně se pokusili o obnovu soudního procesu, 11. prosince však krajský soud jeho žádost odmítl. Znatelně znepokojený Pechanec si ihned podal stížnost k Nejvyššímu soudu.