Rekonstrukce vzduchotechniky kuchyně a jídelny ve správní budově je nutná kvůli dosluhujícímu technickému vybavení a současně sníží spotřebu elektrické energie. Projekt ale počítá i s dalšími úpravami.

„Chceme také zasklít otevřenou venkovní terasu, zateplit budovu včetně střechy a dojde i k dílčí sanaci vlhkosti zdí. Zasklením venkovní terasy se zvýší počet míst pro stravování zaměstnanců,“ přiblížila plány Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví. S investicemi počítá kraj v rozpočtu na příští rok, kdy by měla proběhnout i samotná realizace. „K rekonstrukci vzduchotechniky dojde v roce 2023 a podle současných odhadů vyjde na zhruba deset milionů korun. Práce na jídelně budou probíhat také příští rok a celkově budou stát asi 18,5 milionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V příštím roce se nejedná o jediné plánované projekty v areálu Litomyšlské nemocnice. Na jaře začne vestavba nových šaten a zázemí pro personál do části podkroví pavilonu, kde je interna. V budově se počítá i s propojením prvního až třetího patra novým výtahem se schodištěm. „Vše má být hotové ve druhé polovině roku 2024, práce budou probíhat po částech při zachování provozu. Celková předpokládaná cena této investice je deset milionů korun,“ dodal náměstek hejtmana Roman Línek.