Podruhé v krátké době přijíždí prezident Václav Klaus. Tentokrát se nesetká s občany, ale zavítá do uměleckého prostředí. Na jeho příjezd se chystají na zámku, v hotelu i na radnici. Litomyšlany nečekají výrazná omezení ani ostřelovači v ulicích.

„Počítáme pouze s běžnými bezpečnostními opatřeními. Pan prezident se zúčastní festivalu Smetanova Litomyšl, na jiný neformální program nebude čas,“ sdělil Petr Hájek, ředitel tiskového odboru kanceláře prezidenta republiky. Na uvítání státníka se připravuje rovněž starosta Michal Kortyš: „Setkáme se na slavnostním rautu po galakoncertu Evy Urbanové. Půjde o neformální setkání, rozhodně spolu nebudeme hovořit jako prezident a starosta.“

Václav Klaus přespí v hotelu Zlatá Hvězda. „Dozvěděli jsme se o jeho příjezdu na poslední chvíli. Připravujeme apartmá a domlouváme s hradním protokolem sobotní snídani,“ říká ředitelka hotelu Milena Šnajdrová. Prezident přespí v apartmá, jehož dominantou je trezor. Pochází z doby, kdy budova sloužila jako okresní záložna. Podle Petra Hájka prezident nevyžaduje k snídani speciality, vybírá si z jídelního lístku.

Z Litomyšle zamíří Václav Klaus na oslavy 750 let Moravské Třebové.