Třebovská radnice plánuje restrukturalizaci základního školství. Městská rada 
na svém posledním zasedání rozhodla, že vedoucí finančního odboru zpracuje tři varianty možného řešení.

Spojí se dvě školy nebo dokonce tři?

Buď ponechají stav základního školství v Moravské Třebové tak, jak je, nebo spojí všechny tři základky v jednu. „Třetí možností, kterou já osobně nejvíce preferuji, je spojení pouze dvou malých škol," uvedl nedávno starosta města Miloš Izák.

Tuto variantu prý upřednostňuje hlavně proto, že nechce zasahovat do dobrého pedagogického kádru v největší
z moravskotřebovských základních škol. Podle starosty města má toto řešení též naprostou většinu v radě města. O tom, která z variant nakonec dostane zelenou, se rozhodne na zasedání zastupitelstva města 30. listopadu.

Žádná budova nebude opuštěná

Pokud by jeho kůň zvítězil, vyvstává otázka, co s uvolněnou budovou. Že by zůstala některá z budov prázdná, toho se Miloš Izák nebojí.

„Žádná budova nezůstane opuštěná. Máme tam odborné učebny, například počítačové či jazykové. Navíc by bylo možné některé prostory uvolnit pro odpolední aktivity Domu dětí a mládeže, jehož provoz je jinak nákladný," nechal se slyšet starosta.

Hlavním důvodem, proč se moravskotřebovská radnice zamýšlí nad změnou základního školství, je pokles žáků v oboru, zkvalitňování pedagogického kádru a nekalá konkurence získávání dětí do první třídy.

Pokud by se některé ze škol sloučily, stačil by navíc jen jeden ředitel, jeden jeho zástupce, jedna účetní. Nezaměstnanost ve městě by podle něj díky takovému opatření ale zásadně stoupnout neměla.