V Moravské Třebové lidé v úterý a ve středu nosili teplé oblečení, léky, drogerii, spacáky, matrace, svítilny a další potřeby do bývalého průmyslového areálu v ulici Jiráskova. Celkem se tak podařilo nashromáždit například 700 konzerv, 60 spacáků, 200 přikrývek, 50 svítilen, desítky beden léků a drogerie. Ve stejném termínu probíhala obdobným způsobem sbírka také v zámecké jízdárně v Letovicích.

„Za pouhé dva dny lidé přinesli tolik materiálu, že to vydalo téměř na celý kamion. Se starostou Koločavy jsme už před zahájením sbírky konzultovali, jaké věci potřebují nejvíce. Mám radost, že jsme společnými silami dokázali takto rychle a konkrétně zareagovat. Poděkování patří nejen každému z dárců, ale také všem dobrovolníkům, technickým službám a v neposlední řadě i autodopravci za bezplatné zajištění kamionové dopravy," uvedl starosta Moravské Třebové Miloš Mička.

Znakující konzultantka v neziskové organizaci Tichý svět Michaela Jirotková.
ROZHOVOR: S rouškami se neslyšící nedomluví, říká konzultantka Tichého světa

Kamion s humanitární pomocí ve čtvrtek ráno vyrazil z Moravské Třebové do Letovic, kde byla naložena sbírka od tamních obyvatel. Do konvoje se připojily také další nákladní vozy, které v koordinaci s Pardubickým krajem vyrazily z České Třebové. „Nyní budeme sledovat další vývoj na Ukrajině a další formu pomoci přizpůsobíme aktuální situaci a potřebám konkrétních lidí a lokalit. Děkujeme také všem dobrovolníkům z Moravské Třebové a okolních obcí, kteří se přihlásili a nabídli možnost tlumočení nebo ubytování a přijetí případných uprchlíků,“ doplnil starosta.

Pokud i Vy máte zájem pomoci tímto způsobem, neváhejte napsat email na krizovystab@mtrebova.cz, do předmětu uveďte "ubytování Ukrajina" a do zprávy nezapomeňte upřesnit počet volných lůžek, adresu a kontaktní údaje. V případě potřeby konkrétní pomoci vás úředníci budou kontaktovat.