Tamní radnice se rozhodla jít vlastní cestou a nově zřizuje kanál, který prozatím zkušebně na jeden rok poběží dvěma cestami. „Televize V1 nám oznámila, že ke konci roku 2015 už nadále nebude provozovat regionální vysílání z našeho města. Proto jsme se rozhodli zkusit vlastní projekt," uvedl za třebovskou radnici místostarosta Václav Mačát.

„Televize by však měla mít zpravodajský ráz. Počítáme také s upoutávkami a kalendářem akcí pro občany," uvedla tisková mluvčí třebovské radnice Dagmar Zouharová. Vedení města se přitom rozhodovalo, zda je smysluplné nadále obyvatele informovat o dění ve městě prostřednictvím vizuálního zpravodajství a na základě zájmu Třebovanů se pak rozhodlo, že bude hledat partnera a poskytovatele.

Kabelově zatím pro západ města

V Moravské Třebové budou nyní vysílání zpráv šířit pomocí internetu . „Zkusíme to nejprve natáčením příspěvků, které následně budou zveřejňované na Youtube kanálu," dodal Mačát.

Zprávy se pak budou také šířit prostřednictvím pozemního kabelového přenosu přímo do domácností. Jedná se však zatím o zkušební verzi. „Tato možnost je zatím zavedená pouze pro obyvatele na západní straně Moravské Třebové. Postupně si vyhodnotíme spokojenost a využití vysílání našimi obyvateli a na základě analýzy si potom řekneme, zda má smysl rozšířit zpravodajství pomocí kabelového vysílání i do dalších částí města," dodal Mačát.

Tím, že vysílání druhým způsobem není rozšířené všem, to působí trochu jako za starých totalitních časů. Avšak radnice se hájí, že to má své důvody – jedním z nich je především finanční aspekt projektu. Princip televize bude podobný jako v případě svitavského městského vysílání. Do éteru se dostanou nejnovější zprávy z radnice, štáb bude monitorovat také nejdůležitější akce ve městě. „Podle plánu si pak budeme domlouvat, které akce chceme v následujícím měsíci zdokumentovat," dodal Mačát.

Radnice prozatím uvolnila padesát tisíc korun na základní provoz. „Je to stejný rozpočet, jako jsme měli na zprávy z televize V1," uzavřel Mačát.