Naopak Litomyšl dotaci na modernizaci kina dostala a uvažuje dokonce také o 3D technologii.

Město Moravská Třebová připravuje digitalizaci kina, přestože nezískalo dotaci od ministerstva kultury. Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se kino dočkat modernizace už v letošním roce. „Je to o bytí a nebytí kina v Moravské Třebové, proto předpokládám, že zastupitelstvo navýšení rozpočtu na digitalizaci schválí,“ uvedl místostarosta Václav Mačát. Radní ale tak trochu počítali, že dostanou peníze od státu. Proč neuspěli, to neví. „Možná to bylo tím, že jsme žádost poslali později než jiná města. Je totiž možné, že rozhodoval i termín přihlášky,“ míní Václav Mačát.

Město už v rozpočtu schválilo dva a půl milionu z vlastních prostředků, což ale nebude stačit. Kvůli tomu, že nedostane dotaci čtyři sta tisíc korun z grantu ministerstva kultury, musí částku navýšit ze svého rozpočtu. Navýšení bude schvalovat zastupitelstvo na svém červnovém zasedání.

Velký propad

Město chce koupit nový projektor, přehrávač digitálních snímků a také nové ozvučení. O koupi 3D technologie nebo dalšího nadstandardního vybavení neuvažuje.

Kino ve městě nyní navštěvují zhruba dva tisíce lidí ročně a během posledních čtyř let zaznamenalo úbytek diváků asi o polovinu. Na vině může podle představitelů města být i to, že kvůli zastaralému způsobu promítání přicházejí nové snímky do kina s více než měsíčním zpožděním, což by měla ale digitalizace změnit.

Město nemá klasické kino, jen kinosál se zhruba stovkou míst v budově muzea. V původním kině se přestalo promítat několik let po sametové revoluci, místo něj tam dnes funguje hudební klub.

Chtějí 3D

Modernizaci kina chtějí přes léto udělat v Litomyšli. Město totiž uspělo se žádostí o dotaci na digitalizaci kina. Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie posílá do Litomyšle dotaci 550 tisíc korun. Radní už na zakázku vypsali výběrové řízení. „Zastupitelé schválili uvolnění peněz z rozpočtu na dofinancování. Půjde o násobky dotace z fondu. Nemohu říci žádnou částku, i když máme poměrně přesnou představu, ale bylo by to netaktní a nechceme ovlivňovat firmy, které se přihlásí,“ sdělil místostarosta Vojtěch Stříteský.

Pokud bude vysoutěžená cena příznivá, chtějí v Litomyšli 3D technologii. „Chceme lidi udržet tady, i když 3D není úplně levná záležitost,“ řekl Vojtěch Stříteský. Radní uvažují i o satelitu. Ten by jim umožnil přenosy z rockových koncertů nebo ze sportovních utkání z celého světa.

(ik, čtk)