Zapečený filet z kapra s bramborovou krustou a pečená filátka prokládaná paprikovým zelím se smetanovo-česnekovou omáčkou
Rozpis surovin pro 4 osoby
Citrón 1 ks
Paprika červená 1 ks
Paprika žlutá 1 ks
Cibule větší 1 ks
Olej olivový 150 g
Česnek čerstvý 1 palice
Cukr 50 g
Ocet balsamico bílý
Brambory 200 g
Smetana 400 g
Vejce 2 ks
Solamyl 2 lžičky
Vegeta
Kopr čerstvý
Sůl
Bílý pepř mletý
Kapra vykostíme, nakrájíme úhledná filátka – 2 kusy na porci, osolíme, okořeníme bílým pepřem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet.
Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky spolu s polovinou cibule, orestujeme na olivovém oleji, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Necháme vychladnout, přidáme dva žloutky, nasekaný čerstvý kopr, dochutíme solí, přidáme solamyl na zahuštění a připravenou hmotu klademe na předem opečená filátka a zapečeme. Zbylá filátka opečeme na oleji s trochou másla pro zjemnění.
Žlutou a červenou papriku nakrájíme na tenké plátky spolu s cibulí, orestujeme na olivovém oleji s trochou cukru, soli, zalijeme bílým balsamicem, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Dochutíme solí, octem a cukrem do mírně navinula.
Česnek oloupeme a dusíme s vodou a cukrem po dobu 15 minut. Vodu slijeme a přidáme smetanu, kterou zredukujeme do hustší konzistence, můžeme dochutit solí a aromatem.
TIP: Takto upraveného kapra můžeme podávat s pečeným citrónem – půlku citrónu opečeme na másle s cukrem. Porci ryby zdobíme čerstvou bylinkou.Tento pokrm je moderní úprava českého kapra s použitím minimálního množství tuku a za použití šetrnější tepelné úpravy. Podobným způsobem můžeme upravovat i další druhy ryb.
Hruška dušená ve víně s badyánem a skořicí s čokoládovou omáčkou
Víno bílé 0,1 l
Cukr 100 g
Skořice celá
Badyán
Citrón
Smetana na šlehání 250 g
Čokoláda na vaření 100 g
Ovoce dle použití
Tvrdší hrušky oloupeme, pokapeme citrónem a podusíme ve vinném rozvaru (bílé víno ohřejeme s cukrem, celou skořicí a celým badyánem spolu s několika kapkami citrónové štávy).
Smetanu svaříme, přidáme čokoládu, kterou zatepla zašleháme do smetany a necháme vychladnout. Na dozdobení použijeme ovoce dle chuti, například marinované višně, kompotované ovoce nebo hroznové víno.
TIP: Pro děti recepturu mírně upravíme. Místo vína můžeme použít hruškový džus. Hruška se může podávat teplá v kombinaci se studenou omáčkou.
Receptury pro vás připravili učitelé odborného výcviku pod vedením mistra kuchaře, pana Václava Šmerdy. Přejeme vám nejen dobrou chuť, ale i klidné, pohodové Vánoce plné lásky a v novém roce mnoho osobních i pracovních úspěchů.