Odborníci předpovídají těžkou budoucnost „Zajímá nás především nový pohled na léčbu a prevenci těchto onemocnění. Počet lidí postižených alergiemi rychle stoupá a čeká nás těžká budoucnost,“ uvedl Jiří Novák, primář dětského oddělení litomyšlské nemocnice.

Zatímco předpoklady pro astma lidé dědí, alergie mohou vypuknout kdykoliv v životě člověka. „Příčina alergií spočívá mimo jiné ve znečištěném prostředí a životním stylu. Většina lidí špatně snáší roztoče bytového prachu a pyly,“ vysvětluje Jiří Novák.

Odborníci v současné době nedokáží astma zcela vyléčit. Pouze umí zmírnit astmatický zánět. Nemoc se ve většinou projevuje do pěti let věku, ale jsou známé případy, kdy choroba propukla i u pětasedmdesátiletého člověka. „Alergie u mě propukla až ve dvaceti letech. V dětství jsem s tím problémy neměl, ale jakmile začne jaro, musím mít u sebe kapesníky a speciální sprej,“ říká Pavel Svoboda ze Svitav.

V České republice dnes žije zhruba devět set tisíc lidí, kteří trpí nějakým druhem alergie, tedy téměř desetina populace. „V evidenci se ovšem nemusí objevit všichni. Třeba slabý alergik ani nemusí alergologa navštěvovat. Ve skutečnosti může být u nás alergiků mnohem více,“ shodují se lékaři. Studie Státního zdravotního ústavu prokázala, že alergii má každé třetí dítě do čtrnácti let.

Lidé v Česku nejčastěji trpí kožními alergiemi, alergickou rýmou a průduškovým astmatem. S alergií se člověk nemusí narodit. Naopak statistické údaje z posledních let hovoří o tom, že řada lidí se potká se svojí alergií až ve vyšším věku. Alergie mohou být lehkého charakteru, ale těžkým alergikům mohou zdravotní potíže zkomplikovat život. Ti, kteří jsou na něco silně alergičtí, musejí často podřizovat hendikepu životní rytmus: denní režim, vycházky, stravu.

„Zajímavé je, že alergie funguje i psychicky. Když ukážete člověku, který má v letním období alergii na růže, fotku růže v zimě, začne kýchat a nemoc se u něj okamžitě projeví,“ uvedl lékař Zdeněk Mareš. Alergie je považována za fyzickou nemoc, ale nemusí tomu tak být vždycky úplně na sto procent.

IVETA NÁDVORNÍKOVÁ
ŠÁRKA ŠKAPIKOVÁ