Vánoční Kuba

Ingredience: 5 lžic sušených hub, 300 g krupek, 3 lžíce sádla, 1 velká cibule, lžička drceného kmínu, 5 stroužků česneku, půl lžičky majoránky, špetka pepře, sůl.

Postup: Přebrané kroupy propláchneme ve větším množství vody a uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slejeme, kroupy promastíme sádlem, přidáme orestovanou cibulku, houby, dochutíme a pečeme.

Sváteční couračka s klobásou

Ingredience: 200 g kysaného zelí, 2 dcl kysané smetany, 4 dcl kyselého mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 větší brambory, sůl, 200 g klobásy.

Postup: Kysané zelí překrájíme podle potřeby propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě přibližně 30 minut. Opláchnuté brambory nakrájíme na kostky, zalijeme vodou a uvaříme. V kyselém mléce a smetaně rozšleháme a za stálého míchání vlijeme do zelí a necháme povařit. Potom přidáme brambory, opečenou klobásu a společně povaříme. Hotovou polévku zjemníme máslem.

Kapr smažený v pikantním těstíčku, pórkové brambory

Ingredience: 600 g kapr, 1 ks vejce, 1 dcl mléka, 70 g mouky, 5 g soli, 2 stroužky česneku, lžíce pikantní hořčice, kudrnatá petrželka.

Postup: Kapra očistíme, omyjeme, naporcujeme, osolíme a obalíme. Připravíme těstíčko z mouky, mléka, vajec, hořčice, česneku a kudrnaté petrželky.

Ingredience: 800 g brambor, 10 g soli, 1 lžíce sádla, 100 g cibule, 100 g pórku, petrželka.

Postup: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, po uvaření scedíme, rozmačkáme a vmícháme na sádle orestovanou cibulku a pórek. Dochutíme solí.

Tažený pivní závin s doplňkem granátového jablka a ořechů

Ingredience: 250 g hladké mouky, 125 g ztuženého tuku, 0,25 l piva, 4 jablka, 100 g ořechů, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, skořice mletá, 1 granátové jablko, 1 vejce, 4 hvězdičky badyánu.

Postup: Z mouky, tuku a piva připravíme těsto, které rozválíme, naplníme roztrouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Zabalíme, potřeme vejcem a pečeme. Zdobíme granátovým jablkem.