Měření probíhalo sedmnáctého dubna v interiéru základních škol, radnice, ale i na náměstí a v několika městských ulicích. S výsledky mohou být místní obyvatelé spokojeni. Testy ukázaly, že uvnitř budov škol a radnice je koncentrace iontů v rozmezí mezi šesti sty až dvanácti sty jednotek na cm³. Což je dobrý výsledek.

Negativní pomáhají

Venkovní situace pak není o mnoho horší, neboť spodní hranice zde je pouze o sto iontů nižší a vrchní je stejná. „Potvrdil se předpoklad, že děti i obyvatelé Moravské Třebové dýchají lepší vzduch než ve velkoměstě jako je například Praha," uvedla tisková mluvčí města Dagmar Zouharová. Tam se mají hodnoty pohybovat mezi jedním stem až čtyřmi sty iontů v závislosti na tom, kde se měří.

Kladné škodí

Negativní kyslíkové ionty mají výrazně prospívat dobrému zdravotnímu stavu lidí, kteří jim jsou vystaveni. Naopak kladné ionty zdraví nepodporují. Nejvyšší koncentrace „dobrých" iontů jsou v nezničené přírodě, kde se dají změřit až v desítky tisíc jednotek na centimetr krychlový. Pro lidské zdraví je optimální množství zhruba osm set jednotek. „V interiérech se ale bohužel častokrát blíží i nule," doplnila mluvčí Dagmar Zouharová.

Fenoménem negativních iontů a jejich vlivem na lidské zdraví se zabývá řada vědců, lékařů a propagátorů již delší dobu. Zdravotně zaměře americká stránka WebMD.com před několika lety věnovala tématu celý článek s komentářem doktorů. Tvrdí v něm, že ačkoliv jsou ionty lidskými smysly nevnímatelné, dokáží výrazně ovlivnit a zlepšit náš zdravotní stav. Při cestě skrze dýchací soustavu do krevního oběhu mají způsobovat lepší prokrvení lidského těla.

Past na zákazníky

Jedním z účinků má být zlepšení psychického stavu ovlivněné osoby. Například zmírnění depresí a uvolnění stresu. Prokrvení mozku pak má zlepšovat koncentraci a snižovat únavu. To také zapříčinilo zvýšenou poptávku po umělých výrobcích negativních iontů. Tyto přístroje však mohou být pouze dobře zamaskovaným podvodem. Některé produkují částic málo, další pak dokonce mohou nevytvářet žádné. To ale zákazník sám nepozná. Proto je asi jistější se vydat do nezničené přírody.

Vědci se přou

Výsledky testů však nejsou jednoznačné a někteří vědci se na efekt negativních iontů dívají skepticky.

I v tom nejhorším případě však neškodí.Na rozdíl od pozitivních částic, které mají u zasažených lidí vyvolávat pocity, které známe například při dlouhodobém pobytu v nevětrané místnosti.

(mvo)