U laskonky snědené za stolkem v cukrárně účtuje prodavač restauratérskou službu. Ta je zatížena devatenáctiprocentní daní. Jestliže si chcete zákusek vychutnat v klidu domova nebo v parku na lavičce, měl by vám prodávající počítat pouze pětiprocentní sazbu, protože se v tu chvíli jedná o prodej potravin. „Cena musí být vztažena k momentu prodeje. Hovoří se o tom v zákoně o cenách,“ vysvětluje Radomír Machan, právník České obchodní inspekce v Hradci Králové.

Praxe je jiná

Deník zjistil, že ze sedmnácti náhodně vybraných provozoven ve východních Čechách se jich hned dvanáct dvojím označením ceny vůbec nezabývá. Majitelé cukráren, mléčných barů nebo bufetů se tak ovšem dostávají do rozporu se zákonem. Většina z nich o problému ví, ovšem považují ho za nesmyslný, a proto se jím neřídí. Odkazují se obvykle na to, že dvojí cena zákazníka mate, a není v jejich silách mu problematiku různého zdanění vysvětlit. A zlomek z nich dokonce uvádí, že takové nařízení vůbec neplatí. „Všude se daňový systém zjednodušuje.

Toto nařízení příliš nekoresponduje se slibovanou podporou podnikatelů,“ uvádí rozhořčeně k zákonu Vladimír Kovařík, který provozuje kavárnu v centru Jičína. U výrobku přitom dvě ceny být nemusí. Stačí připevnit na stěnu ceník pro prodej zboží s sebou a problém je vyřešen. „Podle našich šetření se nerespektováním zákona dopouští provozovatelé porušení daňové sazby a může jim hrozit i finanční postih od finančního úřadu,“ uzavřel Radomír Machan.