„Akce je zaměřena na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech a podobně. Tento projekt probíhal v loňském roce již na několika okresech východočeského regionu. Letos se do projektu zapojí všechna okresní města,“ informovala mluvčí východočeské policie Iva Marková.

Na přechodech regionu se budou lidé setkávat příslušníky dopravní a pořádkové policie a s pracovníky preventivně informačních skupin během celého týdne.

Chodce by měli policisté oslovovat, vysvětlovat jim cíle akce, upozorňovat je na důležitost navazování očního kontaktu s řidičem a vysvětlit jim, že ne vždy, když jsou na přechodu, zvládne řidič zastavit vozidlo. Mnohdy je potřeba jim vysvětlit absolutní přednosti na přechodu, upozornit je na úskalí v těchto místech, že když zastaví vozidlo v jednom pruhu, nemusí automaticky zastavit auto v dalším jízdním pruhu,“ uvedla Marková.

Chodci dostanou od pracovníků preventivně informačních skupin drobné dárky, které připravila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.