Město nabídlo dětský pavilon od trojice architektů Petra Hájka, Tomáše Hradečného a Jana Šépky ke koupi tomu, kdo dá nejvíc.

O stavbu letos v létě projevila zájem Ostrava, která nabídla 1,1 milionu korun. Už měli i vybrané místo v centru, poblíž Masarykova náměstí. K prodeji ale zřejmě nakonec nedojde. Náklady spojené s přesunem pavilonu a novým umístěním by totiž přesáhly dva miliony korun. To je podle vedení Ostravy v současné době, kdy se zhoršuje ekonomická situace, velmi drahá záležitost. „Ještě budeme komunikovat s Ostravou, ale zároveň se obracíme již také na druhého zájemce, kterým je Technická univerzita Liberec,“ uvedl starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Vedení univerzity má o moderní pavilon velký zájem a už pro něj má i vybrané místo. „Technická univerzita jedná o přesunu tohoto pavilonu k nám do Liberce s městem Litomyšl,“ potvrdil mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Laminátový stan u zámku v Litomyšli
Dětský pavilon bude muset brzy zmizet. Pojede do Ostravy

Stavba zaujala univerzitu v Liberci svým vzhledem a také příznivou cenou, za kterou je možné ji získat. „Pavilon umístíme do malého parku v kampusu univerzity, kde by sloužil naší univerzitní mateřské škole jako zázemí pro pobyty dětí venku,“ vysvětlil rektor Miroslav Brzezina.

Na odstranění stavby trvají památkáři, podle smlouvy měl být totiž pavilon demontován do konce července a následně po jednání do konce turistické sezony. Stále je ale na svém místě netknutý. „Jednáme s Národním památkovým ústavem o možnosti prodloužení o dobu nutnou k vyřízení převozu k jinému zájemci. Zatím nám vychází vstříc a myslím, že se i tentokrát domluvíme, neboť ke změně došlo na straně zájemců, nikoli Litomyšle,“ dodal Brýdl.

Oblíbená atrakce

Některým lidem bude pavilon, který si děti oblíbily, chybět. „Za mě je to velká škoda, že musí pryč. V létě tam trávíme s dětmi hodně času,“ řekla Jana Bartošová. I přesun pavilonu po Litomyšli byl ve hře, ale padl. „Shodli jsme se, že žádné z uvažovaných míst - v parku u Smetanova domu, v areálu atletického stadionu či u Primátorské hráze - by nedávalo logiku. A pokud samotný přesun pavilonu má vyjít řádově na několik set tisíc korun, tak jsme se shodli, že když nemůže pavilon zůstat tam, kam byl navržen, není umístění na jiném místě ve městě vhodné,“ uzavřel starosta Litomyšle.

Moderní dětský pavilon je u zámku v Litomyšli od roku 2015. Byl součástí revitalizace zámeckého návrší, na kterou město získalo evropské dotace. Podle památkářů se pavilon k renesančnímu zámku nehodí a trvají na jeho odstranění, protože uplynula doba udržitelnosti projektu, tedy pět let. Ocelovou moderní stavbu za čtyři miliony korun Litomyšl nabídla původně za deset tisíc korun a odvoz. Jenže jenom rozebrání konstrukce a přeprava má vyjít zhruba na milion korun.