Desátý ročník Technohrátek tentokrát podpoří technické a odborné obory pro žáky základních škol. Ve středu dorazí do Středního odborného učiliště Svitavy více než stovka zájemců, kteří chtějí poznat atraktivní strojírenské profese. V nabídce pro ně nebude chybět ani unikátní obor mechanik plastikářských strojů, který tato škola vyučuje jako jediná v České republice.

„Přihlásilo se téměř 200 dětí, takže jsme museli finální výběr korigovat. Na základě loňské zkušenosti, kdy dorazilo 140 školáků a v učebnách a dílnách učiliště nebylo často k hnutí, jsme po dohodě s vedením školy snížili počet aktérů na 109 ze sedmi základních škol,“ uvedl manažer Technohrátek Vladimír Zemánek.

Ilustrační foto.
Rekordman nadýchal 4,32 promile alkoholu. Jeho jízda skončila u Poličky

Deváťáci si vyzkouší práci na šesti speciálních pracovištích, kde bude na programu klasická strojařina. Budou muset zvládnout třeba montáž dvouramenného stahováku na čas, měření koncových měrek pomocí digitálního posuvného měřítka, sestavení uchopovače výlisku nebo sestavení jednoduchého hydraulického okruhu na čas. Zajímavý úkol nabídne i skládání puzzle s tématem soustružení. Na žáky čeká i obsluha a programování CNC strojů nebo seznámení s hydraulikou a pneumatikou.

Technohrátek ve svitavském učilišti se zúčastní školáci z Kunčiny, Městečka Trnávky, Moravské Třebové, Opatova, Pomezí, Výprachtic a Lanškrouna.