„Není to tak dlouho, co Pardubický kraj musel ze svého rozpočtu každý rok krýt ztráty nemocnic, aby nezkrachovaly. Ročně tak do provozu tehdejších akciovek šlo 150 až 200 milionů korun, to vše na úkor investic,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že je nejvyšší čas na přestavbu Svitavské nemocnice.

Standard 19. století

Ta sice na první pohled vypadá moderně, ale pouze vstupní objekt, který vznikl před dvaceti lety. V něm se nachází JIP, ARO a operační sály.

„Lůžková část nemocnice bohužel odpovídá standardu 19. století. Proto jsme se rozhodli připravit velký projekt, který bude znamenat demolici několika stávajících objektů, ale především výstavbu nového monobloku s vysokým komfortem pro pacienty na jednotlivých odděleních,“ dodal hejtman. Akce přijde kraj na 650 milionů korun. Nemocnice se má změnit k nepoznání.

Ovšem ne všichni sdílí nadšení ze situace Svitavské nemocnice. „Rekonstrukce budov budou vidět, politici budou hezky vypadat před volbami, ale kraj by měl řešit personální krizi v nemocnicích. Ta je zejména ve Svitavách a chybějící místa mají ‚dolepit‘ lékaři z Litomyšle. Proto přišlo vedení nemocnic s plánovaným omezováním ústavní pohotovostní služby v Litomyšli a přesunem akutních operací do Svitav,“ řekl jeden z lékařů, který si přál zůstat v anonymitě.

Policisté ze Svitavska pátrají po ženě na fotografii. Poznáváte ji?
PÁTRÁNÍ: Poznáte ženu v obchodě?

Kde je krize?

Podle dobře informovaného zdroje vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje tutlá kritickou situaci na svitavské chirurgii a interně, což jsou dvě klíčová oddělení.

„Problém ve Svitavské nemocnici narůstá. Zatímco na interně Litomyšlské nemocnice je situace odlišná. Před koncem roku tam nastoupil absolvent Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v lednu přišel na internu další český lékař. Ten má za sebou odborné stáže v USA, Německu i Číně, tedy žádný začátečník, ale ambiciózní lékař se zájmem o medicínu. Bohužel signály, které vysílá vedení Nemocnice Pardubického kraje, poškozují Litomyšlskou nemocnici, protože se o ní všude píše jako o nemocnici, která je v krizi a není perspektivní,“ napsal Deníku jeden ze zaměstnanců.

Vedení Nemocnice Pardubického kraje problémy s chybějícími lékaři přiznává. „Nedostatek personálu je dlouhodobý problém v celém českém zdravotnictví a nemocnice ve Svitavách a Litomyšli nejsou výjimkou,“ uvedla mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová.

Hejtman Martin Netolický ale ve Svitavách personální krizi nezaznamenal. „Vzhledem k současnému zajištění personálního vybavení nasmlouvané zdravotní péče se zdravotními pojišťovnami nelze rozhodně mluvit o personální krizi ve Svitavské nemocnici,“ komentoval situaci Netolický.

Hořící saze v komíně. Ilustrační foto
Požáry sazí v komíně by lidé rozhodně neměli podceňovat

Akutní péče

Po plánované rekonstrukci bude ve Svitavách menší nemocnice zejména pro akutní péči. „Generel Svitavské nemocnice zohledňuje demografický vývoj v regionu, personální situaci a vývoj v léčbě. Zachová možnost poskytovat dosavadní zdravotní výkony a umožní koncentrovat speciální a nákladné výkony v rámci kraje. Svitavská nemocnice bude profilována jako menší nemocnice s akutními lůžky, zabezpečující lůžkovou a ambulantní péči v regionu,“ vysvětlil Netolický.

Urbanistický a architektonický rozvoj areálu Svitavské nemocnice zpracoval architekt Jaromír Homolka. „Pracujeme na vymístění klíčových provozů pro výstavbu multioborové JIP a vytvoření nových laboratoří a dobudování vestavby podkrovních místností pavilonu C,“ sdělil krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Nové pavilony

V hlavní etapě autor studie zvažuje rekonstrukci pavilonu A, výstavbu nového pavilonu akutní medicíny, opravu energocentra, přesun záchranné služby mimo areál nemocnice a zrušení části prosektury a laboratoří, chirurgické JIP a kaple. „Plánujeme výstavbu nového lůžkového pavilonu, odstranění zastaralých objektů radiologie a přilehlého lůžkového pavilonu, kompletní renovace kanalizace, vodovodu a komunikací,“ dodal Valtr. Stavaři se nejprve pustí do půdní vestavby. Následovat bude sdružení lůžek intenzivní péče. To má být hotové do konce roku 2021. Samotná výstavba začne zřejmě v roce 2022.

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (v bíločerveném) a BK Mladá Boleslav (v zelenočerném) v pardudubické enterie areně.
ZACHARČUK: Nehoda, vyhazov a boj o záchranu Dynama