„Ve spolupráci s tělovýchovnou jednotou jsme připravili projekt a žádost o investiční dotaci na opravu sportovní haly," potvrdil svitavský místostarosta Pavel Čížek. Minulá žádost nevyšla, tak zkoušejí štěstí znovu. Opravovat by chtěli příští rok.

Snížený rozpočet

Vloni počítal projekt s částkou třicet milionů korun. Přepracování se částka výrazně snížila, a to víc jak o třetinu. „Zaměřili jsme se na úpravy technologií a konstrukčního řešení. Tím se podařilo rozpočet snížit na devatenáct milionů korun," konstatoval Pavel Čížek.

Víceúčelová sportovní hala by měla pokrýt potřeby všech sportovně založených lidí ve městě a také škol. „Počítáme s tím, že by víceúčelová hala sloužila především pro výuku základních a středních škol. Potřebujeme rozmělnit tělesnou výchovu škol mezi sportovní halu a další tělocvičny, aby ji mohli využívat především ti, kteří nemají své prostory," vysvětlil místostarosta. Podle Pavla Čížka halu budou moci využívat také aktivní sportovní kluby, jako je atletika, florbal, fotbal.

Bez dotace ale město halu rekonstruovat nebude. „V případě schválení žádosti ministerstvo poskytuje dotaci až do osmdesáti procent z celkových uznatelných nákladů," řekl Pavel Čížek.

Textilní hala na stadionu dosluhuje. Pomalu a jistě se rozpadá a je v ní zima, i když si tam sportovci přitápějí teplomety. Nový model haly může srovnat s těmi, které využívají v Kanadě. „Povrch vytvoří dvě vrstvy textilní fólie se zateplovací hmotou uprostřed. Konstrukce bude odolná i proti případnému zhroucení stropu pod tíhou sněhu," uvedl před časem starosta. Uvnitř haly vznikne mimo jiné herní plocha pro všechny míčové sporty včetně florbalu. Okolo bude atletický ovál s nejdelší tratí sto třicet osm metrů. Výstavbou Svitavy získají další prostor pro soustředění sportovců.