Stává se, že hasiči přijíždějí k dopravním nehodám dřív než záchranáři. Při zachraňování lidských životů rozhoduje každá vteřina. Proto se ve Svitavách rozhodli, že hasičům pořídí defibrilátor, přístroj, který jednak pomáhá obnovit činnost srdce, ale také ji dokáže analyzovat a kontrolovat. „Zastupitelé pořízení přístroje podpořili. Jde přece o životy," uvedl svitavský starosta David Šimek.

Zachrání 
lidské životy

Defibrilátor bude pomáhat hasičům hlavně při dopravních nehodách. Také ho využijí v případech, kdy je přivolají policisté k otevírání bytu, kde je předpoklad, že by za zavřenými dveřmi mohl být člověk v bezvědomí, a hasiči budou na místě dřív než záchranáři. Zařízení tak zapadne do jejich kompletní mozaiky.

Profesionální hasiči mají potřebná proškolení. „Všichni hasiči, kteří jsou ve výjezdové skupině, v rámci odborné způsobilosti každý rok absolvují mimo jiné také zdravotnickou přípravu. Máme i zdravotníky, kteří mají vyšší kurzy," upřesnil ředitel Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, územního odboru Svitavy Oldřich Jedlička.

Defibrilátor bude v autě prvního výjezdu. „Tedy ve vozidle, které do dvou minut od vyhlášení poplachu vyjíždí. Hasiči, kteří jej budou obsluhovat, budou řádně proškolení i ve spolupráci s ředitelem záchranné služby," vysvětlil ředitel svitavských profesionálů.

Přístroj už město objednalo. Starosta předpokládá, že do měsíce by ho mohli hasičům předat. Zaplatí za něj kolem sedmdesáti tisíc korun. Na pořízení použijí peníze, které byly ušetřené při nákupu služebního auta.