S náskokem vyhráli lidovci, před druhými sociálními demokraty. ANO 2011, které jinak obsadilo místo první, se na Svitavsku muselo spokojit až s příčkou třetí.

Co se ovšem nelišilo, aby poměrně nízká účast ve volbách. Za region statistiky hlásí 16,51 procenta aktivních voličů. Eurovolby jednoduše netáhly, to potvrzovaly i jednotlivé komise. „Lidé se jen tak trousili po oba dva dny. Je to docela dlouhé, ale tak si tak povídáme, témata na pobavení máme," konstatovala členka jedné z komisí Alena Červinková.

Voliče by spočítali na prstech ruky

Vůbec nejmenší účastí se může „pochlubit" Kamenná Horka, obec nedaleko Svitav. 
K urnám tu přišlo sedm voličů, což dává ani ne tříprocentní volební účast, tedy suverénně nejnižší na Svitavsku.

Liduprázdno ve volebních místnostech bylo i v Radkově. Z devadesáti šesti oprávněných voličů cestu ke komisi našlo jen osm z nich. 
V absolutním vyjádření je to přesně 8, 33 procenta voličů.

Jak málo stačí 
k prvenství

Našly se ale i světlé výjimky. Takové Janůvky se mohou pyšnit v porovnání s ostatními rekordní účastí 48,84 procenta. Pikantní ale je, že k prvenství v celém Svitavsku stačilo, aby volební místnosti navštívilo pouhých 21 voličů. Na paty Janůvkám šlapala Vysoká, kde k volbám dorazilo jen o čtyři procenta oprávněných voličů méně. Koho by zajímalo, kolik občanů starších osmnácti let muselo odvolit tady, vězte, že pouhých dvanáct.

Snad největší rozkol zažili v Moravské Třebové. Volební okrsek číslo čtyři hlásil 9,61 procenta voličů, v porovnání s dalšími v okrese je to jedna z nejnižších účastí. Oproti tomu okrsek číslo třináct doslova zabodoval. Bezmála jednačtyřiceti procentní účast ho staví na přední příčky pomyslné hitparády.

ANKETA: Byli jste volit? Koho jste volili a proč?

Kateřina Bulvová, 26 let, zdravotní sestra, Svitavy

U voleb do Evropského parlamentu jsem nebyla, protože jsem byla v práci. Měla jsem službu v nemocnici a k volbám jsem se proto nedostala. Jinak bych určitě šla, volila bych TOP 09.

Vladimír Šauer, 71 let, důchodce, Litomyšl

K volbám chodím pravidelně a nikdy jsem nevynechal. Volil jsem Stranu Zelených v jejímž čele je Ondřej Liška, kterého jsem si vážil jako ministra školství. O své volbě jsem docela přemýšlel.

Sandra Šamalíková, 19 let, na mat. dovolené, Svitavy

U voleb jsme nebyla, byla jsem odjetá pryč. Ale o voličském průkazu jsem neuvažovala. Kdybych ale k volbám šla, asi bych nevybrala konkrétního kandidáta, ale dala bych hlas TOP 09.

Robert Pikna, 44 let, manažer exportu, Litomyšl

Byl jsem u voleb, protože na tom záleží. Volil jsem TOP 09 a zakroužkoval jsem Luďka Niedermayera a Stanislava Polčáka.