Celosvětová konference esperantistů se koná každý rok v jiném městě a jiném státě. „Na konci každé konference se vybírá budoucí místo. Petr Chrdle z Českého esperantského svazu navrhl pro tento rok Svitavy," vysvětlila  místopředsedkyně Českého esperantského svazu Libuše Dvořáková. Po celou dobu konference je jediným jazykem esperanto.

Mezinárodní jazyk

Pouze slavnostní zahájení zaznělo ve dvou jazycích, češtině a esperantu. Esperantisty ve Svitavách přivítal také starosta města David Šimek. Část své řeči si dokonce připravil v esperantu, i když, jak on sám říká, esperanto ještě neumí. Zahájení se zúčastnila rovněž krajská radní Jana Pernicová. „Myslím si, že by se lidé na celém světě měli naučit esperanto, abychom si všichni porozuměli," uvedla Jana Pernicová. Přítomné pozdravil také předseda esperanstského svazu Vladimír Dvořák a Anne Jausions, prezidentka OSIEK, organizace esperantských literátů a kritiků.

Konference se účastní šedesát esperantistů. „Přijeli ze třinácti zemí světa, například z Německa, Francie, Švýcarska, Slovenska, Ruska, ale také z Řecka i Spojených států amerických. Je to jedinečná událost v roce," podotkla předsedkyně svazu. Dvacet účastníků se zapojí do kurzu tohoto mezinárodního jazyka.

Cílem konference je vybrat nejlepší knihu, která byla vydána v esperantu. „Každý rok je nominována desítka knih. Na závěr konference z ní členové OSIEK vyberou tu nejlepší," vysvětlila Libuše Dvořáková. Do letošního výběru se dostala také mluvnice Miroslava Malovce.

Kromě dopoledních přednášek, které jsou naplánované na celý týden, se účastníci konference seznámí s regionem. „Na večer jsme připravili také kulturní program,  zpěv nebo divadlo," dodala Libuše Dvořáková.