„Celkové náklady jsou podle zpracované dokumentace 8,2 milionu korun. Dotace pokryje 90 procent. Zbytek je spoluúčast žadatele, která se rozpočítá na jednotlivé obce podle toho, jak velká část projektu se u nich bude realizovat," sdělil podrobnosti koordinátor svazku Miroslav Netolický.

Projekt počítá s pořízením 2757 kompostérů, čtyř kompostovacích sil a štěpkovače. Moravská Třebová získá část dotace ve výši 2,9 milionu. Spolupodíl města je 510 tisíc korun. Obyvatelé se podělí celkem o 1200 kompostérů. „Zájem je velký, lidé se často ptají, kdy už je budou mít," dodává Miroslav Netolický.

Kompostéry získají zájemci zdarma. Budou ale muset podepsat smlouvu o výpůjčce. Po uplynutí doby udržitelnosti projektu, což je pět let, však přejde vlastnictví automaticky na ně. „Občané nebudou muset za kompostéry platit. Je to v rámci podpory třídění odpadů, nakládání s nimi a snížení komunálního odpadu. Předpokládáme, že projekt bude mít velice dobrý ekologický dopad," vysvětluje Miroslav Netolický.

Podmínky, jakým způsobem budou kompostéry přidělovány, prozatím stanoveny nejsou. Jestli to bude podle hesla „kdo dřív přijde, ten dřív mele", ještě nevědí. Podle Netolického je informace o získání dotace ještě příliš čerstvá. „Pokud by byl zájem extrémní, dá se uvažovat o další žádosti," uzavřel Netolický.

Aktuálně se připravuje dokumentace zadávacího řízení. Poté proběhne výběrové řízení na dodavatele. Zhruba v listopadu by mohlo být vysoutěženo.

KOMPOSTOVACÍ SILA
Do projektu je zapojený také Mladějov na Moravě. V obci mají být umístěné tři ze čtyř kompostovacích sil. Čtvrté bude v Jaroměřicích. „Sila o rozměrech tři krát čtyři metry budou u areálu sportovního hřiště, u školky a kostela. Výhoda je, že se do nich vejde víc a ušetří se tím kompostéry pro domácnosti," přibližuje starostka Drahomíra Lišková.

Součástí dotace je i štěpkovavač, který zpracuje větve do průměru deset až patnáct centimetrů. „Dotace je kolem 620 tisíc, spoluúčast obce přes 115 tisíc. Máme objednaných 134 kompostérů. Zájem mezi lidmi o kompostéry je velký, Po dobu pěti let zůstanou majetkem obce. Podrobnosti ale zatím nevíme," doplňuje Drahomíra Lišková.