Ve středu zastavila u svitavské devítiletky na náměstí tzv. svačinová hlídka, která za domácí svačiny rozdávala dětem dárky. „Dceři chystám každé ráno do školy rohlík s marmeládou, sýrem nebo koupím čerstvé koblihy,“ říká Zdeňka Žáčková ze Svitav.

Někteří školáci si dopolední přesnídávku chystají sami. Stejně jako Bára Jirečková a Katka Sehnalová. „Připravuji svačinu sobě i mladšímu bratrovi. Většinou máme chleba se sýrem a něco sladkého. Salám moc nemusím,“ tvrdí Kateřina Sehnalová.

Podle lékařů ve stravě školáka rozhodně nesmí chybět zelenina a ovoce. „Dopoledne by děti měly přijmout asi třetinu celkové denní dávky energie, a tak musí být snídaně i svačina připravena jen z kvalitních surovin a obsahovat dostatek základních živin potřebných pro zdravý růst a vývoj dětí,“ vysvětluje Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.