Moderní doba  žádá použití moderních technologií. Střední škola zahradnická a technická v Litomyšli nezůstala pozadu. Technologii, která se používá i v kosmu, nyní mají k dispozici ve výuce. Řeč je o trojrozměrné tiskárně.

Pro budoucnost

Škola se zařadila po bok několika málo středních škol v republice, kde mohou studenti s touto technologií pracovat. „Myslím si, že je to pro naše studenty výhoda na trhu práce, když se už na škole seznámí a naučí se pracovat s touto technologií," uvedl učitel Josef Herynek.
Jak doplnil ředitel školy Ivo Jiránek, 3D tiskárny si může dovolit stále více firem. „Počítáme, že během pěti let bude používání 3D tiskáren pro firmy poměrně běžnou záležitostí. A naši žáci už s tím budou umět pracovat," vysvětlil Ivo Jiránek.

Funkční pro výuku

Tiskárna staví trojrozměrné předměty vytlačováním materiálu ABS, plastu, přes počítačem řízenou tiskovou hlavu. Studenti nejprve předmět namodelují pomocí programů CAD v počítači a posléze odešlou k tisku. Podle náročnosti předmětu tisk trvá od desítek minut po několik hodin.
Hlavní výhodou je, že díky tiskárně mohou ve škole vyrobit v podstatě jakýkoliv náhradní díl, který navíc bude funkční. „Je to velmi dobře použitelné zejména u starších strojů, kde už se nevyrábějí náhradní díly," doplnil ředitel školy.

3D tiskárnu škola pořídila díky dotaci z evropských fondů. Její cena včetně potřebných materiálů se vyšplhala na půl milionu korun.

„Studentům naší školy se tak otvírá další možnost poznat moderní technologie a systémy výroby prototypů pomocí 3D tisku," uvedl učitel Josef Herynek.

Existují tiskárny, které umí tisknout i kov, sklo nebo keramiku. Ta litomyšlská tiskne plastové výrobky, které odolávají i vysokým teplotám. Jedná se o tichou a snadnou metodu, kdy při tisku nevznikají nebezpečné chemické látky a navíc je velmi přesná. Přesnost tohoto tisku se pohybuje v rozmezí plus mínus jedna desetina milimetru.

Tiskárna vyrobená v Americe tiskne po jednotlivých vrstvách vysokých desetinu palce.

Vývoj

„Pro nás byla důležitá zejména funkčnost a také použitelnost ve výuce tak, aby vše bylo bez ekologicky závadné chemie," sdělil ředitel školy Ivo Jiránek.

Pro studenty je důležité, že díky trojrozměrné tiskárně si mohou vytisknout funkční model. Vlastní nápad, který namodelují v počítači pak mohou ve velmi krátké době také prakticky vyzkoušet a zjistit, zda skutečně splňuje všechny jejich předpoklady a bude pracovat tak, jak předpokládali.
„Dokážeme tisknout i sestavy. Jsme ale samozřejmě omezeni tisknutelným prostorem dané tiskárny. Ale modely můžeme virtuálně řezat, tisknout po částech a pak je slepit dohromady. Viděl jsem vytisknuté i hodiny, které byly zcela funkční," prozradil Josef Herynek.

3D tiskárna ve výuce doplňuje a propojuje výuku v počítačových CAD systémech a na CNC obráběcích strojích.

Žáci se možná dočkají i další novinky. „Abychom vše měli ucelené, tak bychom pro výuku potřebovali pořídit ještě trojrozměrný skener," nechal se slyšet učitel Josef Herynek.