Pole jsou holá, sněhu bylo zatím málo a vydržel jen několik dní. Zemědělci se obávají nejen velkých mrazů, ale i oteplení. Únor bílý, pole sílí. Pranostika už zřejmě neplatí. Začátek února vypadá spíše jako jaro.

„Doufáme, že zima ještě neřekla poslední slovo. Zatím napadlo méně sněhu, než jsme si mysleli. Srážkový deficit z minulého roku příroda nedohnala. Je ale začátek února a klidně může nasněžit," uvedl Jiří Jeřábek, ředitel Zemědělského družstva Dolní Újezd. Současná zima podle jeho slov ještě na ozimy žádný vliv nemá. „Pokud by ale bylo teplo delší dobu, mohly by se rostliny začít probouzet. Na hodnocení zimy je ještě čas, i když je vážně prapodivná," dodal Jiří Jeřábek.

Zemědělci tak s napětím sledují, jak se bude počasí vyvíjet. Škody by mohly napáchat velké mrazy, protože pole jsou bez sněhu. „Současná situace pro nás není zase tak špatná. Teploty se drží kolem nuly a to rostlinám nevadí. Velké mrazy nebo naopak výrazné oteplení by ovšem negativní dopad už měly. Osevy na polích by buď pomrzly, nebo by se spustila vegetace. Do jara je ale daleko," sdělil Josef Gracias, ředitel Agrární komory ve Svitavách.

Podle zemědělců také hodně záleží na tom, jaký bude nástup jara. Hlavní roli hraje počasí a sníh zkrátka na polích chybí. „Pokud hodně nemrzne, tak rostlinám zase tolik nevadí, že není sníh. Ačkoliv sněhová pokrývka drží na poli vláhu a sníh působí hlavně jako teplotní polštář. Chrání rostliny před mrazem," vysvětlil Josef Gracias. Zemědělci ve svitavském okrese zatím nezaznamenali na polích škody. Čekají, jak se vyvine počasí.

„Záleží, jestli přijde vlna ostrých mrazů. To by byl velký průšvih. Víme, že se nám na polích trochu otevírá půda, ale zatím zůstáváme klidní," řekl Josef Báča, hlavní agronom zemědělské společnosti Agronea Polička. Podobně je na tom i farmář Miloš Macek ze Sedliště. „Situace je velmi podobná minulému roku. Obilí zatím nevadí, že není sníh. Čekáme, kolik spadne srážek," podotkl farmář.

Relativně teplá zima nahrává škůdcům a plísním. „Už nyní víme, že tato podivná zima vyhovuje hrabošům a myším. Řádí a množí se, takže škody budou oproti jiným rokům vyšší," dodal Josef Gracias. Vývoj zimy a jara se podle odborníků odrazí na cenách obilí. Záleží ovšem na vývoji počasí v celé Evropě.