Před třemi lety zde byla s podporou Státního zemědělského intervenčního fondu otevřena naučná stezka, vedoucí po povalovém chodníku. Dříve oplocený lesní komplex s přísným zákazem vstupu se otevřel veřejnosti.

V loňském roce byla zprovozněna cyklostezka do Vendolí, která vede při severním okraji Vodárenského lesa. „Cyklostezka významně přispívá k návštěvnosti jihozápadní části města. Postrádá však mobiliář, který by uživatelům poskytl možnost odpočinku. Mnozí návštěvníci bohužel o existenci naučné stezky nevědí a minou ji bez povšimnutí. Ti znalí si cestu k naučné stezce zkracují lesem po vyšlapaných cestičkách, které jsou však neprůjezdné pro kočárky a invalidní vozíky," uvedl manažer projektu Břetislav Vévoda.

Město se proto v letošním roce rozhodlo vybudovat ve Vodárenském lese cestu pro pěší, která rozšíří stávající naučnou stezku, a propojit ji cyklostezkou do Vendolí. Součástí bude odpočinkový altán, informační tabule, stojany na kola a turistické směrovníky.

„Altán umožní zotavení návštěvníků a spolu s informační tabulí upozorní na existenci naučné stezky. Šotolinová propojka návštěvníky přivede k naučné stezce nejkratším možným směrem. Pro návštěvníky stávající naučné stezky bude odpočinkový altán příjemným rozšířením jejího mobiliáře," popisuje záměry tvůrců projektu Břetislav Vévoda. Předpokládané náklady by neměly překročit 600 tisíc korun.