Stavba dálnice D35 mezi Janovem a Opatovcem a železničního mostu u Opatovce se termínově protne. "K zahájení úseku D35 mezi Janovem a Opatovcem dojde na konci dubna. Železniční most nad budoucí trasou se dokončí v červnu," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Most se začal stavět v předstihu před samotnou dálnicí.

Železniční most přes budoucí dálnici je téměř hotový. "Na železničním mostu bude umožněn provoz na obou kolejích," doplnil šéf ŘSD Radek Mátl. Samotná stavba 11,8 kilometrů dlouhého úseku dálnice D35 začne zhruba do měsíce.

U Svitav jde do finále stavba železničního mostu přes budoucí D35.
Oranžový most září do dálky. U Svitav jde stavba železničního mostu do finále

Zakázku na stavbu dálnice mezi Janovem a Opatovcem vyhrála firma MI Roads. Stát na stavbě 11,75 kilometru dlouhého úseku výrazně ušetří. Odhadovaná cena byla 3,454 miliardy korun. Vítězné sdružení nabídlo 2,54 miliardy korun, což je 73 procent předpokládané ceny. Tři ze čtyř nabídek se dostaly pod hranici tří miliard korun, nejdražší je za 3,067 miliardy korun. K zahájení stavby má dojde na přelomu dubna a května.

Železniční most přes budoucí dálnici D35 u Opatovce u Svitav už nabírá finální podobu.
U Opatovce roste železniční most pro neexistující dálnici. Podívejte se z dronu

Na dálniční úsek zatím nenaváže jiná hotová nebo rozestavěná část D35. Mapa úseku Janov - OpatovecMapa úseku Janov - OpatovecZdroj: ŘSD

Silnice se napojí na stávající I/35 a v budoucnu na ni naváží úseky dálnice D35 Litomyšl – Janov a Opatovec – Staré Město. Součástí stavby je mimoúrovňová křižovatka Opatovec, v rámci níž bude dálnice napojena rovněž na silnici I/43 včetně rozestavěného východního obchvatu Svitav.

Trasa dálnice Janov - Opatovec kopíruje trasu silnice I/35. Vznikne na ní sedm mostů, největším z nich je most přes silnici I/35 a Mikulečský potok o délce 439 metrů. Hotovo má být v roce 2026.

Zdroj: ŘSD