„Termín dokončení se posouvá o tři měsíce, což znamenána konec listopadu,“ informoval mluvčí Litomyšle Michal Frank. Řidiči tak musí s omezením na pětatřicítce počítat až do zimy.

„Komplikace a zdržení výstavby nás mrzí, ale s konfliktem na Ukrajině a s šíří globálních důsledků nikdo nemohl počítat. Pevně doufáme, že nadchod i s výtahem a s vyhlídkou na historické jádro města úspěšně do konce listopadu dostavíme,“ sdělil místostarosta Radomil Kašpar.

Stavbu nejvíce zdržel problém s dodávkou oceli právě kvůli válce na Ukrajině. Práce na stavbě ale pokračují. Nadchod má vybetonovaný pilíř číslo dva – vpravo u silnice I/35 směrem na Vysoké Mýto. Na něj se betonuje deska pro schodiště na cestu ke Smetanovu domu.

Dolní Újezd se už roky přátelí se slovenskou obcí Mengusovce.
Jako doma. Slováci rádi jezdí na Svitavsko i 30 let po rozdělení Československa

„Dělníci betonují poslední etáž pilíře u řeky a opěru u polikliniky. Kromě toho pracovníci v dílnách svařují ocelovou konstrukci lávky, která bude na stavbu dodána ve dvou kusech,“ uvedl Pavel Kubeš, vedoucí oddělení investic litomyšlské radnice. I přes zdržení výstavby a zdražování materiálů by se částka za nadchod má pohybovat kolem původně plánovaných 45 milionů korun. Na zhotovení má město ze Státního fondu dopravní infrastruktury přislíbenou dotaci 32 milionů korun.