Nehrozí sice, že by rozbourané haly v obřím komplexu spadly někomu na hlavu, potíží jsou však chemické látky, které by mohly za čas proniknout do spodních vod i do řeky Svitavy a zásadním způsobem narušit zřídlo pitné vody zásobující Brno. Do případu se rychle vložil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO 2011) i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Žíraviny a jedy

„Všude okolo vidíme sudy a barely s jasným obsahem. Česká inspekce se tímto areálem zabývá a vydala mnoho pokut a dokonce nejspíš podala také trestní oznámení. Bohužel jsou tu problematické právní vztahy," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle něj má inspekce dostatek vzorků chemikálií a ví, jaké nebezpečí případně areál skýtá. Některé problémy jsou vizuálně vidět, jiné se podle něj mohou nacházet pod zemí. Tím myslí pronikání žíravin, kyselin a jedů do Svitavy.

Zásobují Brno

„Není to žádná legrace, protože zdejší voda je také zásobárnou pro obec a do Brna tudy teče tisíc pět set let litrů za vteřinu," dodává brněnecký starosta Blahoslav Kašpar. Situaci intenzivně monitoruje také Povodí Moravy, podle jehož vyjádření přímo pro ministra na tomto území zatím nebyla zjištěná kontaminace řeky.
Nikdo prý však netuší, jak to prozatím vypadá s prosakováním do podzemní vody. Kanalizační síť bývalé textilky je zavalená i zdemolovaná a čistička proto neplní svou funkci.

„Musí se tu řešit ekologická zátěž a je velmi rozumné zabývat se nejprve bezprostředními riziky," připomněl také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se také objevil na včerejší narychlo svolané schůzce se starostou Brněnce i ministrem. Teprve potom by na řadu přišla sanace komplexu, která by vyšla na desítky milionů korun. Objekty by v případě renovace už jen těžko mohly sloužit svému původnímu účelu.

Musí najít vlastníka

Stát momentálně zvažuje cesty, jak se nebezpečného materiálu zbavit. Nejprve je nutné najít vlastníka objektů, s nimiž by se případně dohodl na likvidaci, které by následně vymáhal na majiteli areálu. „Takové náklady by činily třeba až sto milionů korun, které v našponovaném rozpočtu jen tak nevytáhneme z kapsy," uvědomuje si ministr Richard Brabec. Na stole budou také další varianty.

Brabec chce co nejrychleji zasáhnout a společně s inspekcí ministerstva životního prostředí bude hledat komfortní řešení. Plánuje, že nechá celou situaci podrobit právnímu rozkladu. „To abychom věděli, jak můžeme zasáhnout a vstoupit do případu. Právně musíme mít vyargumentované, když zasáhneme, abychom nemohli být žalováni, že majetek (barely nebezpečného materiálu) odvážíme," nechal se slyšet Brabec. Do konce příštího týdne chce mít připravené podklady zahrnující postup v celé věci a případné odvezení a zabezpečení nebezpečného materiálu.

„Stát musí najít vlastníka a případně po něm náklady požadovat. Není totiž možné, aby majitel vybrakoval areál a potom dělal, že se ho to netýká," pronesl plamenně hejtman Netolický. Objekt je nyní v rukou insolvenčního správce. O původním majiteli se toho příliš neví a obec už se snažila možné vlastníky kontaktovat.

Měli velké zakázky

Pokud by se podařilo případ 
v co nejrychlejším horizontu dotáhnout do zdárného konce, je pak na řadě otázka, co se starým areálem. Z jeho části by mohlo vzniknout muzeum. Několik objektů tu měl za války v provozu někdejší zachránce stovek Židů a obratný byznysmen Oscar Schindler. Právě tyto budovy by mohly být zachovány pro další generace. Stará brněnecká textilka prošla po roce 1989 hned třemi privatizacemi a vystřídali se tu tři majitelé. Výrobna produkovala speciální tkaniny a dodávala dokonce nehořlavé přikrývky do letadel. Zakázky podle všeho měla nasmlouvané ještě na tři roky dopředu. Zboží pak vyvážela zejména do skandinávských zemí. Provoz proto skončil po nepovedené privatizaci podniku. Komplex, rozkládající se téměř na polovině území obce, byl uzavřený v roce 2009. „Každý z majitelů si odsud něco odnesl a výsledek je nyní takový, jak vidíte. Na vině je možná nedodržování platných zákonů a neschopnost vymáhat je," rozhlédl se starosta Kašpar.
V dobách svého vrcholu textilní společnost zaměstnávala až patnáct stovek lidí. Nyní jsou všude kolem rozvaliny, nepořádek i barely s nebezpečným materiálem.