Snadnost a rychlost hojení je sice zčásti dána geneticky, hodně ale ovlivní právě správná výživa.Podle odborníků je zejména u větších a déletrvajících poranění důležité, aby pacient dostával kvalitní stravu. Senioři, kterých se problém nejvíc týká, však nemívají vyváženou stravu bohatou na všechny důležité živiny.

Pro správné hojení ran je zásadní dostatek bílkovin, které jsou potřeba pro tvorbu nové tkáně.Také vitamin C má velký význam pro hojení ran, protože je naprosto nezbytný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny, která tvoří značnou část pojivové tkáně.

Při jakémkoli krvácení ztrácí organismus s krví i železo, a proto je v době hojení a rekonvalescence vhodné dbát i na jeho dostatečný přísun.
Hojení u jinak zdravého mladého člověka nebývá většinou provázeno komplikacemi. Horší je to u lidí s chronickými obtížemi a u seniorů. Hojení nejvíce ztěžují cukrovka, chudokrevnost, rakovina, obezita, nemoci srdce a cév a dýchacího systému.

Odborníci na webu upozorňují, že při ošetřování hojící se rány je nejdůležitější úzkostlivá hygiena a zároveň šetrný přístup.
Infekce, která se do rány dostane kvůli nedbalému ošetření, výrazně zpomalí hojení a může nepříznivě ovlivnit i jeho výsledek. Velké a nepravidelné jizvy často zůstávají právě po ranách, které při hojení zhnisaly.Kromě aseptického přístupu je důležitá také šetrnost. Pokud se například kvůli neopatrnému zacházení či nepřiměřené námaze rána otevře a znovu krvácí, hojení se zbytečně prodlužuje, navíc stoupá riziko infekce.

Podle profesora Zadáka trpí při přijetí do nemocnice podvýživou až polovina starších pacientů, 80 procent nemocných s chorobami trávicího traktu a 85 procent onkologických pacientů.Česko se v tom podle něj ale neliší od většiny evropských zemí.

V důsledku nedostatečné výživy nemocným ochabuje svalstvo, včetně dechového, takže častěji potřebují dýchací přístroj.
Zhoršuje se jim imunita, špatně se jim hojí rány, více trpí proleženinami. Na vyléčení potřebují více antibiotik, protože nedostatek krevních bílkovin zhoršuje jejich transport po těle.