Což takhle mít ze syna špičkového barmana, z dcery například vyhlášenou kuchařku, anebo budoucí úspěšnou podnikatelku, v odvětví, na které si jen vzpomene. Takové obory představila na svém dni otevřených dveří Střední odborná škola a střední odborné učiliště v Poličce vychovávají špičky ve svém oboru. „Záleží na každém, co je z jeho pohledu atraktivní. Z našich oborů to může být takřka cokoliv. Ale když se nad tím zamyslím, pravda je, že na trhu práce scházejí třeba kvalitní řezníci," říká ředitel školy Boris Preissler.

Rodiče si na rozsáhlé prezentaci umu současných studentů mohli luxusně prověřit to, čemu se budou jejich děti v následujících letech věnovat. „Přemýšlím, na jaký obor dáme dceru. Zaujal mě tu adventní věnec a hned mě napadlo, že by jí to mohlo bavit. Je zručná, má smysl pro detail. Ale nejvíc ze všeho se vzhlíží v kuchařce. Uvidíme," usmívala se jedna z maminek Růžena Bednářová z Litomyšle. Kdo ví, třeba by ji skutečně zaujala práce v kuchyni. Jak se správně připravují flambované palačinky v rumovém „nášupu" předvedli návštěvníkům školy poměrně úspěšná studentka Diana Koháková: „Rozpustíme cukr s máslem, zalijeme to džusem, do této lázně potom ponoříme palačinku a následně ji přelijeme rumem. Potom dozdobíme šlehačkou, cukrem a čokoládou. Je to velice rychlé. Příchuť rumu poznáte, ale alkohol se vypaří."

Zní to lákavě. Kromě toho je to jedna velká show. Stejně jako když se s likéry v rukou oháněli barmani, nebo další studenti ozřejmovali, jak se vlastně správným způsobem připravuje čaj, či jak se úhledně vyřezává do ovoce. I to se děti perfektně naučí. A pokud v sobě objeví i podnikatelské sklony, profesorka Bronislava Pražanová je naučí, jak vypadá chod firmy. „Zřídí si i fiktivní účet a musí správně hospodařit," dodala.