„Ke snižování počtu úrovňových křížení dochází na málo využívaných komunikacích, především na polních a lesních cestách, kde je možnost nalezení adekvátní a zákonem přijatelné objízdné trasy, případně vybudování náhradní komunikace. Optimalizací počtu přejezdů se posiluje bezpečnost drážního provozu. Obecně platí, že nejbezpečnější přejezd je žádný přejezd,“ vysvětlil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Jedná se mimo jiné o tři přejezdy u obce Pustá Kamenice na Svitavsku. Jejich odstraněním se zvýší zabezpečení sousedních přejezdů a zruší se omezení rychlosti.

Rušený přejezd v Pusté Kamenici.
Železniční přejezd na polní cestě u Pusté Kamenice zmizí

„Správa železnic nám sdělila, že na železniční trať Svitavy – Žďárec u Skutče by měly vyjet jednotky, které zvládnou stejnou vzdálenost za kratší dobu. Kvůli tomu je ale nutné zrušit několik železničních přejezdů na trati,“ uvedl starosta obce Pustá Kamenice Jaroslav Sklenář.

Přejezdy se využívají minimálně, nacházejí se třeba uprostřed lesů nebo polí na cestách, které jsou sjízdné jen pro traktory, takže jejich zrušení pro obec nepředstavuje skoro žádný problém.

O mimoúrovňovém křížení silnice a železničního přejezdu ve Studénce se hovoří od roku 2018.
Správa železnic ruší některé přejezdy. Dočká se i místo tragédie ve Studénce

„Od přestavby si slibujeme, že dojde ke zkrácení jízdní doby vlaků i k celkovému zkvalitnění dopravní obslužnosti na trati,“ dodal starosta.

Přestavba provoz výrazně neomezí, protože přejezdy jsou mimo zastavěnou část obce.

Rozhodování o zrušení přejezdů je podle Správy železnic velmi individuální, a proto kompletní plány, kterých přejezdů se to tento rok bude týkat, nezveřejnila.