Kdo je nyní majitelem budov, ve kterých je umístěn domov pro seniory?
Vlastníkem, jak budov tak pozemků, je město Moravská Třebová, které je získalo od státu.

Rekonstrukce jde z peněz města, nebo dotací?
Máme již přiznanou dotaci ve výši 36 milionů 
a budeme pokračovat s rekonstrukcí, chceme ji provést. Máme rozjeté výběrové řízení a dohodli jsme se na vedení i v orgánech města, že se budeme nadále chovat jako vlastníci.

Nyní běží výběrové řízení, kdy by mělo být hotovo?
Rekonstrukce letos nezačne. Byli bychom však rádi, kdyby bylo vše hotovo do roku 2018.

V posledních pár týdnech jste vedli diskuzi o možném narovnání vztahů. Jak vidíte jejich vývoj od doby, co jste nastoupil do funkce (rok 2010)?
Do roku 2010 jsem nebyl u žádných jednání, nebyl jsem ani nikým osloven, pokud nějaká byla. Já jsem poprvé zaregistroval zmínku ze strany kongregace, že by něco mělo být v nepořádku, až 25. listopadu 2015, když nám přijeli oznámit, že na nás podají žalobu na vydání pozemků a budov sociálních služeb.

Kongregace v Moravské Třebové nepůsobí. Sestrám nejde o zrušení domova pro seniory. Pouze sdělily částku patnáct milionů korun, která by mělo celý spor vyřešit. Co si myslíte o sumě a tomuto nároku?
Tahle suma a ten nový nárok, protože před tím nic takového ujednáno nebylo, tak nás zaskočily a nepříjemně překvapily. Proto jsme na zastupitelstvu 20. června rozhodli a odhlasovali, že takový návrh je pro město nepřijatelný a že tím pádem nebudeme ani dál jednat. Necháme další vývoj toho sporu na právní cestě. To znamená, že teď budou jednat právníci a soud, který byl odročen, protože jsme chtěli věc vyřešit mimosoudně, tak ten teď bude pokračovat.

Máte dostatek podkladů a argumentů na soudní jednání? S čím půjdete k soudu?
My půjdeme s tím, že se budeme bránit vydání cestou soudu a věříme, že žaloba dopadne v náš prospěch. Tudíž, že nebude žalobní návrh kongregace uznán, protože si myslíme, že církev již byla uspokojena a to finančně nemalou měrou. Dále jsem přesvědčen, říkám to sám za sebe, že tento návrh není akceptovatelný 
i z toho důvodu, že obce 
a kraje nabyly tyto majetky legálně 
v dobré víře, jak i vyplývá z rozsudku Nejvyššího správního soudu stran sporu mezi církví a Královehradeckým krajem. Z odůvodnění jasně vyplývá, že tyto majetky, které byly získány převodem od státu do restitucí nepatří a církev již byla finančně uspokojena. My si myslíme totéž 
a věříme, že tento verdikt Nejvyššího správního soudu bude jednak precedentem a jednak bude závazným pro rozhodovací činnost soudu nižšího stupně, to znamená soudu prvních stupňů.

Bavili jsme se o klášteře, ale řád vlastní ve městě ještě jiný pozemek. Můžete přiblížit o co se jedná 
a zda jste o něm taky jednali?
Vzpomínám si. To bylo vlastně jediné jednání 
s kongregací stran tohoto pozemku, který zmiňujete. Jedná se o pozemek, který je takovým pásem kolmo 
k ulici Svitavské a ke komunikaci k obchvatu I/35. Kdysi jsme vedli jednání 
o nějaké možnosti odkoupení, ale ta nebyla úspěšná. Lokalita je součástí 
v územním plánu pro podnikatelskou zónu.

Takže jste se nedohodli. 
A další jednání… ?
Žádná další nebyla, protože v dané chvíli jsme na tom pozemku nelpěli.

Zpátky k domovu pro seniory. Je nějaký důvod, aby byli občané znepokojeni danou situací, nebo vše probíhá podle plánu?
Jak klienti, tak jejich blízcí, ale i moravskotřebovská veřejnost i lidé z okolí se zatím nemusí vůbec ničeho obávat, protože tohle je záležitost, která se může táhnout několik let. To zaprvé. A zadruhé budeme pokračovat v přípravných činnostech, které povedou k rekonstrukci. Předpokládáme, že do roku 2018 bychom 
s tím mohli být hotoví.