V Moravské Třebové patří mezi největší a nejnavštěvovanější v posledních letech ten městský. „Nešetříme na něm. Oslovujeme sponzory, chceme aby byl reprezentativní," řekl starosta Miloš Izák. Městský ples je s doprovodným programem a samozřejmě s živou hudbou. „Na návštěvnost si rozhodně stěžovat nemůžeme, i letos jsme měli plno," sdělil starosta Izák. Tombola je samozřejmou součástí. Ta v Třebové nabídla poměrně drahé ceny. „Nechyběl televizor, tablet, i dalších sedmdesát hodnotných věcí, které nám darovali sponzoři," přiznal starosta města.

Od zimy do jara

Zájem o společenský tanec ve Svitavách je v posledních letech stejný, ne-li větší. „Máme tu školní plesy maturitní. Tam je účast daná tím, že je studenti chtějí. Přijdou se za nimi podívat i jejich rodiče a kamarádi. Další struktura plesů je zavedená léty, od podnikových, přes dechovkové a samozřejmě městský ples," informoval Jaroslav Pittner, správce Fabriky.

Svitavské bály začínají už na počátku prosince. „Sezonu otevírá Taneční večer. Hlavní plesové gró je v lednu, trvá až do konce března, někdy i do začátku dubna," řekl Jaroslav Pittner. Své parádní róby zde mohou dámy předvádět o sobotách, ale i v pátek. Aby se lidem dobře tančilo, hraje jim jedna nebo dvě kapely. Oblíbený je také doprovodný program. „Bývá to zpravidla předtančení, vystoupení mažoretek nebo břišních tanečnic. Pořadatelé občas pozvou kouzelníka nebo show barmanů," řekl správce Fabriky.

Na vesnicích pořádají plesy také hasiči. Ve Starém Městě u Moravské Třebové ho měli nedávno. Velitel dobrovolných hasičů Jan Straka nemá pocit, že by lidé šetřili a chodili méně na plesy. Nemuseli ani zvedat cenu lístků na hasičský bál. Problém je trochu se sháněním cen do tomboly. „Hospodářská krize se dotýká každého, ceny do tomboly je obtížnější sehnat," dodal Jan Straka.

Šaty i účesy

Ples to jsou krásné šaty, šperky a upravené vlasy. Hodně žen míří ke kadeřníkovi. Protože je plesová sezona, kadeřník Libor Pauk ze Svitav zaznamenal zvýšený zájem. Chodí ženy všech věkových kategorií. Některé se nechají jen zastřihnout, případně nabarvit a vlasy si upraví těsně před plesem. Jiné volí účes speciálně pro konkrétní večer. „V kurzu jsou stále výčesy, případně částečně vyčesané vlasy, hodně letí vlny," řekl Libor Pauk. Muži před plesem nepožadují žádný speciální účes, chtějí jen klasicky ostříhat. Hodně lidí šetří, někteří kadeřníci si všeobecně stěžují na menší zájem zákazníků. Libor Pauk ale takovou zkušenost nemá.

(ap, dol, kk)