Tak takovou scénku připravili organizátoři na úvod soutěže O putovní pohár VŘSR – Memoriálu V. I. Lenina v požárním útoku. Toto zápolení je takový pojem, že vyhrát trofej je pro mnohé týmy více než si přivézt zlato z jakéhokoliv jiného závodu.

„Atmosféra se nedá srovnat ani s mistrovstvím republiky. Přijíždějí k nám nejlepší týmy z Česka a Slovenska. Soutěž je atraktivní nejenom pro týmy, ale i pro diváky,“ popsal závod organizátor a moderátor akce Jakub Paulíček.

Na devatenáctý ročník závodu přijelo více než dvě stě týmů. Na přihlášení měly doslova minuty. Další desítky se totiž nestihly přihlásit. Zájem je obrovský a úroveň sportovního zážitku jedinečná. Jedná se o klání, kterému přímo v areálu firmy Flídr v Širokém Dole přihlížely v sobotu zhruba tři tisíce lidí. Kdo nemohl přijet, tak sledoval hasičské špičky na internetu. „Na stránkách jsme registrovali sedmadvacet tisíc originálních připojení,“ poznamenal Jakub Paulíček.

Následkem větru popadaly stromy v Nedošínském háji.
Do Nedošínského háje nevstupujte!

Při samotném závodu musí vše odsýpat. Jednotlivé útoky nedělily ani dvě minuty. V kategorii žen se nejvíce dařilo hasičkám z Radíkova, které zdolaly trať v rekordním čase 16,6 sekundy. Nejlépe se z Pardubického kraje umístily ženy z Kamence, těm patřila sedmá příčka. I to lze považovat za skvělý výsledek vzhledem k faktu, že se závodu účastní špičkové týmy.

Mezi muži kralovala družstva z Třebíčska. Hned tři celky obsadily medailové pozice. V čase 13,9 sekundy si pro pohár doběhli borci z Mladoňovic. O nejlepší výsledek kraje se postaralo družstvo z Letohradu – Kunčic. Tomu patřila osmá příčka. Zajímavostí je, že více než padesát družstev soutěž nedokončilo.

Organizátoři tento ročník uspořádali jako poslední. Je však otázkou, zda se nejedná o další vtip. Nechce se totiž věřit, že by akce skončila před branami jubilejního ročníku.