Z některých měst v Pardubickém kraji zcela zmizely hrací automaty. Žádný nezůstal po zákazu hazardu v Litomyšli nebo Lanškrouně, jediný zbýval koncem roku ve Vysokém Mýtě. Do konce roku 2019 mají hrací přístroje opustit také Ústí nad Orlicí. Nutno dodat, že lokalit s nulovou tolerancí hazardu je pouze 37 v celé republice.

Naopak desítky automatů stále fungují ve Svitavách, Poličce, Moravské Třebové nebo Jevíčku, které jejich provozování pouze regulují.

„Existuje přímá úměrnost mezi mírou hazardu a mírou kriminality ve městech," uvádí autoři studie Janusz Konieczny a Šárka Trunkatová. Svá zjištění dokládají tím, že tam, kde radnice výherní automaty zakázaly, se následně znatelně snížil počet trestných činů.

NELEGÁLNÍ HERNY

Příkladem, i když ne zcela jednoznačným, může být Litomyšl. Herní automaty sice zastupitelé ve městě zakázali, část hazardu se však přesunula do nelegálních heren. Před koncem roku z jedné takové herny odvezla policie několik kvízomatů, které podle některých mezi hazardní hry nepatří.

Právě Litomyšl, spolu s Vysokým Mýtem, Svitavami a Moravskou Třebovou, uvádějí autoři studie jako výmluvný příklad, jak hazard ovlivňuje kriminalitu.

„Ukazatele hazardu a kriminality byly srovnávány za období 2013 a 2016. Města Vysoké Mýto a Litomyšl se rozhodla vyhlásit nulovou toleranci a velice tvrdě hazard postihovat. Naopak Svitavy a Moravská Třebová se rozhodly podporovat hazard či v případě Svitav dokonce zvýšit počet povolených hracích přístrojů ve městě," říkají autoři studie Janusz Konieczny a Šárka Trunkatová.

Podle nich je tak možné srovnávat zcela odlišnou politiku obou dvojic měst ve vztahu k hazardu.

V roce 2013 bylo v Litomyšli 79 a ve Vysokém Mýtě 78 registrovaných hracích automatů. O tři roky později nebyl v Litomyšli ani jediný a ve Vysokém Mýtě čekal na zrušení poslední automat.

TĚŽKÝ BOJ S HAZARDEM

„Právě Vysoké Mýto mělo z této čtveřice měst nejvyšší kriminalitu v roce 2013, nic-méně v roce 2016 po těžkém boji s hazardem se mohlo pyšnit zcela jinými ukazateli," píše se ve studii.

Podstatou uvedeného srovnání je skutečnost, že po zákazu hazardu se kriminalita začala přelévat do těch měst, ve kterých byl hazard naopak nadále podporován.

Pokud jde o míru vstřícnosti k hazardu, jsou na posledních místech žebříčku města s nulovou tolerancí, Lanškroun, Litomyšl a Vysoké Mýto. Naopak na opačném pólu se pohybují Polička, která se zařadila hned na druhé místo za Pardubicemi, a páté Svitavy.

Ve srovnání z hlediska kriminality dopadla nejhůře Moravská Třebová, která má se 135 trestnými činy v přepočtu na 10 tisíc obyvatel druhou nejvyšší míru kriminality v Pardubickém kraji. Ovšem hned za Moravskou Třebovou jsou Svitavy, kde je index kriminality 115 trestných činů na 10 tisíc obyvatel. Ostatní srovnávaná města Litomyšl, Lanškroun a Vysoké Mýto jsou pod hranicí sta trestných činů na 10 tisíc obyvatel. Před zákazem hazardu se však v indexu kriminality pohybovala v úplně jiných číslech. Provázanost mezi mírou vstřícnosti vůči hazardu a mírou kriminality se naopak neprokázala u Poličky, která je na třináctém místě žebříčku.

Důvody, proč některá města zatím nepřistoupila k nulové toleranci hazardu mohou být různé. Velkou roli hrají miliony korun, které ročně vylepšují rozpočty měst. Největší profit z hazardu mají Svitavy. Vloni to bylo 16 milionů. Devět milionů získala z hazardu Polička, 4,7 Moravská Třebová a 1,5 milionu Jevíčko.