Nepřizpůsobiví

Problémem, který dlouhodobě sužuje místní, jsou nepřizpůsobiví lidé. Jsou to právě ti lidé, kteří za teplých dní „okupují" střed města, obtěžují návštěvníky a vyvolávají konflikty. „Snažíme se obyvatele, kteří nedodržují společenská pravidla, neplatí nájem a vyvolávají konflikty, stěhovat z náměstí do jiných lokalit, problém je, že městu patří na náměstí jen pár domů. Ostatní jsou v soukromých rukách a ubytovávání Romů je byznys. Změnu může přinést změna státní sociální politiky," tvrdí starosta Miloš Izák.

Situace ve městě dnes není tak divoká, jako před měsíci, kdy byla večerní procházka centrem Třebové zkouškou odvahy. „Obtěžování kolemjdoucích a potyčky skupinek nepřizpůsobivých mezi sebou byly na denním pořádku. Situaci se podařilo uklidnit vylepšením kamerového systému," vyvětlil starosta.

Diskuzi veřejnosti rozvířila také záchranka a její lékařské obsazení. Kvůli nedostatku personálu od srpna třikrát v týdnu, od úterka do čtvrtka, vyráží k případům záchranka bez lékaře, na místo se dostane jen řidič a zdravotnický personál, záchranář nebo zdravotní sestra. „K tomuto systému se musíme uchýlit, nemáme dostatek doktorů, kteří by byli ochotní u nás pracovat," uvedla mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Hana Škuligová.

Podobné problémy znají i v dalších menších městech. „Posádka záchranky přijede, poskytne odbornou pomoc. Následně můžou pacienta převést do nemocnice a během cesty komunikovat s dispečinkem a lékařem," dodala Hana Škuligová. „Samozřejmě s tímto stavem nejsem spokojen," nechal se slyšet starosta a podotkl, že město se stavem samo hodlá pohnout. Pro Třebovské je tématem roku kanalizace. Tu bude příštích 10 let provozovat firma VHOS. Po několikaměsíčním hledání nástupce se radnice dohodla s tamní firmou VHOS.

Nádraží v pohybu

I ten, kdo často nevyužívá vlakovou dopravu, si už jistě všiml, že se v Nádražní ulici je konečně rušno a plní se tím další ze slibů, že město udělá zásah okolo obou nádražních budov. „Stromy v lipové aleji bylo nutné vykácet. Soudní znalec vyhodnotil jejich stav jako nebezpečný," vysvětlila mluvčí města Dagmar Zouharová. Před nádražím se toho ale bude dít víc. Radnice plánuje stavební úpravy a počítá i s dopravním terminálem. V plánu je parkoviště, zabezpečený prostor pro parkování kol. Ve městě konečně nastal mnoha občany toužený pokrok.

Komiks vrátil úder. Těsně před volbami

Předvolební kampaň před loňskými volbami trochu přitvrdila. V Moravské Třebové se objevil komiks, který dehonestoval vedení radnice a úředníky. „Lži, pomluvy a špína. Nechci to více komentovat," vyjádřil se tenkrát na adresu plátku místostarosta Václav Mačát. Tématem komiksu byly veřejné zakázky a obsazování postů na radnici. Obsahoval ale i vulgarity. Podobný komiks se objevil už před pěti lety. Plátek poukazoval na údajné nekalé praktiky na radnici, stejně jako ten loňský. Autoři komiksu si opět vzali na mušku místostarostu Václava Mačáta a radního Zdeňka Stupku.

Areálu Miltry se Třebová nevzdá

Areál třebovské mlékárny Miltra je už nějakou dobu opuštěný. Před časem ho odkoupila Moravská Třebová a na posledním zasedání radní rozhodovali, co s ním. Využití má být převážně kulturní. Třebovští radní počítají se zřízením sálu, galerie, prostoru pro neformální vzdělávání, drobné podnikání a podobně. „Bude třeba si ujasnit, které kulturní akce by se měly konat a k čemu by centrum mělo sloužit," řekla mluvčí města Dagmar Zouharová. Miltra B se na konci roku 2013 dostala do problémů. Musela propouštět a zrušit výrobu. Nyní sídlí v Městečku Trnávka. V lednu opět začala s výrobou.