Je to jedna ze stálic jídelních lístků českých hospod. Smažený sýr si lidé nejčastěji dávají s vařenými brambory a tatarskou omáčkou. Na vysmívaný pokrm ale nedají dopustit ani ti, pro které je to prostě jistota, když si nemohou z jídelního lístku vybrat.
V restauracích na Svitavsku se cena smaženého sýru s přílohou pohybuje v denním menu do 200 korun, zpravidla ale mnohem níže.
Kvůli legendárnímu pokrmu vznikla dokonce Smažákomapa, kde mohou lidé hodnotit, kde jim chutná nejvíc - ZDE
„V poledne většinou pospíchám, nevybírám složitě z lístku a dávám si klasiku. Takže buď řízek nebo smažený sýr. Chci se hlavně pořádně najíst, gurmánské zážitky si nechávám na klidné večery,“ řekl Pavel Novotný ze Svitav.
A o tom, že je smažený sýr oblíbený, není pochyb. V restauraci Plůtek v Poličce na náměstí bývá v době oběda plno. Smažáku tady udělají pravidelně několik desítek porcí.
„To je nesmrtelné jídlo, za den ho uděláme až okolo padesáti porcí. Lidé si ho dávají k obědu, i když přijdou večer. Je to česká klasika, to se nemění. Cenu smaženého sýru jsme za poslední rok neměnili. Jídla jsme nezdražovali, jenom nápoje,“ sdělil majitel restaurace Plůtek v Poličce Tomáš Neumann. V denním menu tady vyjde smažený sýr s hranolky a tatarkou na 175 korun. Ve stálém lístku je smažený eidam nebo hermelín bez přílohy za 185 korun.
Kde mají na Svitavsku nejlepší smažák podle vás? Pište své tipy do komentářů.
Za 199 korun nabízí smažený sýr v restauraci Astra ve Svitavách u autobusového nádraží. „Smažák je česká klasika a lidé si ho dávají hodně často. Cenu smaženého sýru máme dlouhodobě stejnou, ani vloni jsme nezdražovali,“ řekla provozní Astry Simona Císařová.
V některých restauracích používají vedle 30% Eidamu nebo goudy také například kvalitnější Eidam 45%, který je sice dražší, ale jednak kvalitnější a chutnější, a jednak u něj tolik nehrozí, že by vytekl.
Najít ten nejlevnější nebo nejlepší smažený sýr ve svitavském okrese není tak snadné. Čtenáři Deníku však zaslali v anketě několik tipů na své oblíbené restaurace, kde si právě smažený sýr s chutí dají. Jedním z těchto podniků je Opatovská hospoda v Opatově u Svitav. „Na našem smaženém sýru nic extra není. Myslím, že ho děláme jako všude jinde. Lidé si ho dávají hodně. Když neví co k jídlu, poručí si právě smažák. Za poslední rok jsme zdražovali dvakrát, dohromady asi o deset korun,“ uvedla Lucie Pšondrová z Opatovské hospody.
Kde mají na Svitavsku nejlepší smažák podle vás? Pište své tipy do komentářů.
Příklady cen smaženého sýru ve vybraných restauracích na Svitavsku
Ceny smaženého sýra ve vybraných restauracích na Svitavsku. Seznam není cenovým žebříčkem, nýbrž pouze namátkovým výběrem, který často nezohledňuje další aspekty, například zda se jedná o polední menu či večerní minutku, kvalitu služeb v zařízení a podobně v dané restauraci/hotelu/bufetu.
Restaurace Plůtek, Polička - denní menu: smažený sýr, hranolky, tatarka 175 Kč; jídelní lístek: 100 g smažený eidam 185 Kč, smažený hermelín 185 Kč
Opatovská hospoda, Opatov u Svitav - 150 g Smažený eidam 133 Kč, 150 g Smažený hermelín 133 Kč
Restaurace U Medvěda, Litomyšl - polední menu: Smažený sýr, brambory (nebo chedarové hranolky), tatarská omáčka 229 Kč
Restaurace Excalibur Moravská Třebová - Smažený sýr gouda/ camembert, vařený brambor, tatarská omáčka 179 Kč
školní restaurace Fabrika Svitavy - 100g Smažený sýr, vařené brambory, tatarská omáčka 125 Kč
Hotel a restaurace Slavia Svitavy - 120g Smažený sýr, hranolky, tatarská omáčka 219 Kč