Přihlížely jim stovky lidí, rodin, příbuzných a známých. Sjeli se do Moravské Třebové z celé republiky. Tímto slibem studenti prvního ročníku završili zároveň svůj adaptační proces.

Z nádvoří zámku přesun na náměstí

„Slavnostní slib ze sto dvaceti devíti přijatých studentů dělalo o pět méně. Ti totiž hned na začátku ze školy odešli," říká velitel Zdeněk Macháček. V minulých letech měla vojenská střední škola slib na nádvoří moravskotřebovského zámku. „Je nás teď více, otevřeli jsme další třídu. Navíc máme i stálý stav vojáků z povolání a nádvoří, i když tvoří krásnou kulisu, je pro nás už malé. Proto se přesouváme na náměstí v centru Třebové," vysvětluje Zdeněk Macháček.

V uniformě a s bílým šátkem na krku pochodovala a slibovala i Aneta Melcherová. „Adaptační proces byl náročný, problémy jsem měla s během, protože jsem na něj nebyla zvyklá. Kluci mi hodně pomohli," přiznává Aneta, která se už docela těší, až v pondělí usedne do školních lavic a začne se učit v běžném režimu školy.

Zatím se s výukou prváci jen seznamovali. „Jsem rád, že v pondělí už najedeme na normální učení," sdělil Martin Grúza. Potvrdil to i velitel vojenské školy Zdeněk Macháček. „Od začátku příštího týdne čeká na prváky již běžná výuka. To znamená od prvního zvonění pojede výuka matematiky, češtiny a dalších běžných a také odborných předmětů," sdělil velitel školy Macháček.