Učitelé Základní školy v Kunčině spolu s paní ředitelkou přemýšleli, jak zužitkovat velký prostor zahrady, který mají kolem školy. Nechat jen volné prostranství jim přišlo škoda. Tak je napadlo prostor využít několika způsoby. Pomůže jim nejen k výuce, ale prospěje i obci. Jejich čistě nový projekt se jmenuje „Živá zahrada". Výstavba se uskuteční v rozmezí asi tří let.

Různé využití

Nevyužitou plochu rozparcelují na tři části. Z jedné se stane „Zahrada poznání", která bude čistě pro účely žáků. Stane se z ní přírodní učebna pro výuku, která bude pro pětadvacet žáků. Její střecha bude celá z rostlin. Prvky v této části se budou moci zařadit do enviromentální výchovy, fyziky nebo matematiky. Obsahovat bude například sluneční hodiny, krmítka, meteostanici, květinovou louku nebo zvonkohry.

Druhá část bude odpočinková a hravá. V pěkném počasí mohou žáci a děti z družiny relaxovat na pískovišti nebo ve vrbičkovém iglú. Ti aktivnější se budou moci vyřádit na trampolíně, pavučině nebo lezeckém stromě. Obsahovat bude i ohniště na případný táborák.

Před školou se upraví poslední plocha. Ta bude jednak reprezentativní, kdy z trávníku bude vytvořeno logo školy. Částečně bude čistě odpočinková. Budou tam vysázené stromy, okrasná fontána, lidé se budou moci i zastavit při cestě na lavičkách.

Náklady si rozdělí

Rozpočet celého projektu se vyšplhá na zhruba pět set tisíc korun. Škola se rozhodla ušetřit. „Povrchové úpravy, natírání, instalaci i vysázení stromů a rostlin si budeme dělat sami," uvedla ředitelka školy Miloslava Hutirová. Obec se bude na financování podílet. „Paní ředitelka nám předložila velmi zajímavý projekt, proto jsme se rozhodli na něm finančně podílet. Vždy budeme podporovat předškolní a školní vzdělávání," řekl starosta obce Miroslav Kubín. Realizace projektu je rozdělena na etapy. Škola bude každý rok postupně budovat jednu část. Musí vždy počkat, kolik ušetří do svého rozpočtu. Zbytek peněz zajistí obecní rozpočet.

I pro veřejnost

„Jedna část bude čistě jen pro výuku žáků. Zbytek ale bude otevřen i pro veřejnost. Myslím, že maminky s dětmi ocení, že zde budou moci trávit čas," dodala paní ředitelka. Celá zahrada bude koncipována tak, aby zapadla do intraviánu obce. Proto se budou vysazovat pouze stromy a rostliny, které jsou k vidění v obci. Žádné túje tu tedy neporostou. Jen listnaté, jehličnaté nebo ovocné stromy.

Škola poprosila o pomoc s realizací architekta Martina Nedvěda, který je bývalým žákem této školy. „Pořád ještě mám trvalé bydliště v Kunčině a již jsem se architektonicky podílel na rekonstrukci mateřské školy, kterou jsem také navštěvoval. Když mě oslovili ze základní školy, rád jsem na nabídku přikývl. Jestli se někdy ozvou i z gymnázia, kde jsem také studoval, to netuším," vysvětlil se smíchem architekt.