Tato akce má v naší škole dlouholetou tradici, letos to bylo už posedmé. Žáci si přinesli svoji knížku a na začátku každé hodiny četli patnáct minut tichou četbou, pak následovalo zpracování informací o knize, o autorovi i zaznamenání dalších poznatků získaných četbou.

Poté se věnovali někteří žáci úkolům s tematikou o Boženě Němcové a Jiřím Trnkovi, čímž jsme si připomněli jejich letošní životní jubilea. Ostatní vyplnili zbývající čas literárními kreativními hrami se slovy a s písmeny. Žáci také mohli přinést knihy, které mají přečtené nebo je už nepotřebují ve své knihovně doma. Za každou donesenou knížku obdrželi žeton, který využili při knižní burze. V průběhu dne děti vyrobily do knih originální záložky i s vlastním věnováním.

Burza byla zahájená krátkým tanečním vystoupením prodavaček v podání členů školního parlamentu a pak si děti mohly vyměnit žeton za knihu, která je ve školní burze zaujala a kterou by si rády odnesly a doma přečetly.

Pro starší žáky sedmý Školní Amos pokračoval, následovala beseda se spisovatelem Lubomírem Müllerem. Tato beseda byla velice emotivní, spisovatel vyprávěl o své tvorbě, seznámil nás s knihou Schody do nebeského pokoje. Kniha je autorovou vzpomínkou na život na základní škole, kde se setkal nejen se šikanou, ale i se svou první láskou. Beseda byla velice zajímavá a myslím, že si každý odnesl nějaké poučení a pokud knihu sežene, že si ji rád celou přečte.

Školní Amos se stal už minulostí, nyní si projekt ještě připomínáme prezentací prací žáků na školní chodbě. Podle ohlasů žáků vím, že se tato akce vydařila, moc bych chtěl poděkovat dalším členům školního parlamentu a hlavně paní učitelce Čejkové, která ho každoročně připravuje.

MATĚJ DOLEŽAL, předseda školního parlamentu