Poličce, ležící na okraji Vysočiny, jíž dominují levicové strany a kde pravicová ODS nikdy neměla na růžích ustláno, starostuje již od roku 2006. Poslancem byl už jednou, mezi lety 2010 a 2013. Tehdy se dostal do sněmovny dokonce z 18. místa kandidátky. Po třech letech ho vystřídala jednička letošní kandidátky ODS Simeon Karamazov.

I letos Martinů kandidoval spíše do počtu, jen aby straně na šestém místě kandidátky pomohl, ale  voliči ho opět vykroužkovali nahoru. Stal se tak jediným  zástupcem krajské ODS ve sněmovně. Přeskočil lídra Karamazova, i když rozdíl byl jen v řádu desítek hlasů. „Měl jsem ve volbách dvě ambice. Pomoci ODS a porazit ANO,“ řekl Jaroslav Martinů.

Miloš Zeman a Andrej Babiš
Povolební jistota: Zeman jmenuje Babiše premiérem

Mimochodem, rovněž ze šestého místa kandidoval    i v loňských krajských volbách, a také ho voliči vykroužkovali. Právě v Poličce, baště levice, dostala ODS o víkendových volbách neuvěřitelných 22,9 procenta hlasů.   A svého starostu tady zaškrtly dvě třetiny těch, kteří volili ODS.

Ostatně už před čtyřmi lety dokázal Martinů v Poličce výsledkem strany překvapit. Oproti republikovém průměru byly zisky ODS mnohem vyšší.

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Babis
Vítěz voleb Andrej Babiš: Menšinová vláda ANO je poslední možnost

Kvůli zisku poslaneckého mandátu se Martinů nyní rozhodl vzdát postu krajského zastupitele. Tři politické funkce, to už by bylo moc. „Děkuji za ODS i za sebe. Moc si vážím podpory a je to pro mě čest,“ dodal.

Otázkou je, zda by ODS v Pardubickém kraji nezískala ještě víc, kdyby jejím lídrem byl právě Jaroslav Martinů. „On ale nechtěl,“ připomněl odcházející poslanec a lídr kandidátky Simeon Karamazov.

Radek Vondráček
Hnutí ANO navrhne na předsedu Sněmovny Vondráčka