„Využijeme této události k prezentaci činnosti našich oddílů v regionu za uplynulých dvaadvacet let. Chceme říci veřejnosti, že skauting má ve společnosti stále své místo," říká Jan Datinský, vedoucí skatů v Brněnci. Oddíl má v současné době  dvacet osm členů. „Jsme v podstatě výchovná organizace. Máme na děti zřejmě větší nároky. Klademe důraz i na duchovní výchovu a na morálku, ale to se dnes moc nenosí," vysvětluje Jan Datinský. Postrádají vedoucí a pohasl zájem i ze strany dětí. Přesto v chlapeckém oddíle přibylo  osm nováčků .

Snaží se proniknout do povědomí veřejnosti. „V rámci oslav sto let českého skautingu pořádáme skautský týden. V neděli začíná v Moravské Chrastové v malém sále Lidového domu výstava o naší činnosti. Připravili jsme k nahlédnutí kroniky a spoustu fotografií," popisuje Jan Datinský. Výstava potrvá celý týden. Čekají, že se přijdou podívat  také  žáci ze škol.

Misijní pouť

Následující sobotu se skauti vydají na misijní pouť ke kapličce Františka Xaverského na Muzlově. Letos se připojí i jejich hosté. „Pozvali jsme na třicet oddílů z celé republiky. Předpokládáme, že by mohlo přijet asi sto  účastníků," míní vedoucí Datinský. Účast už přislíbily oddíly z Moravské Třebové a z Jevíčka. Do roku 2000 byli členové organizovaní v Junáku,  proto na oslavu přizvali i jejich oddíly ze Svitavska.

Na trasu, která je dlouhá asi dvanáct kilometrů, vyrazí z Moravské Chrastové půl hodiny po poledni. K průvodu se v Březové nad Svitavou zřejmě přidají farníci. „Na Muzlově vysvětíme skautský prapor našeho třicátého oddílu. Poté se u kapličky uskuteční program pro děti i dospělé," dodává Jan Datinský. Po návratu do Chrastové čeká na všechny country bál.

Skauti společně s Jiskrou Brněnec nachystali také tradiční Brněnecký megáč. V neděli 21. října hodinu před polednem odstartuje už třináctý ročník krosového běhu. „Vyzvali jsme všechny, aby s námi symbolicky vyběhli do dalšího skautského století. Doufáme, že se nám to podaří," uzavírá Jan Datinský.

Oslavy jsou spojené rovněž se skautskou mší v kostele sv. Bartoloměje v Březové nad Svitavou.