Proti velké vodě za posledních patnáct let udělali v Poličce mnohé. „Zásadní věcí bylo vybudování suché hráze na Baldském potoku, ale také modernizace výpusti na Pomezském rybníku. Je totiž hlavní nádrží nad městem," uvedl starosta Poličky Jaroslav Martinů. Nezapomněli ani na úpravu kaskády rybníků na Baldském potoku. „To znamená, že na všech těchto tocích jsme zvýšili jejich retenční schopnost v době dešťů i tání," upřesnil starosta. Suchá hráz má za úkol zadržet vodu, kterou nezachytí rybníky.

Město má zpracovaný protipovodňový plán na dvacetiletí. Radní počítají s budováním dalších suchých hrází. „Nejnákladnější a zároveň nejdůležitější součástí je regulace Bílého potoka mezi rybníky Synským a Pomezským, která posílí jeho kapacitu," vysvětlil Jaroslav Martinů. Stavba by měla stát dvě stě milionů korun.

Nejrizikovější lokalitou je podle starosty ulice Družstevní. Když přijde velká voda, mají tam lidé zaplavené zahrádky, někde sklepy, ale i obytná podlaží. Radní se proto snaží vykoupit pozemky, které s potokem sousedí. Pak požádají o dotaci z evropských fondů.